127 milliót költött el indokolatlanul a HM cége

2012.12.22. 12:08

Nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult eljárás a honvédelmi tárcához tartozó médiacég, a Zrínyi Kht. két ügyvezetője és egy alvállalkozója ellen a Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Nemzet szombati száma.

A fiktív szerződések, értelmetlenül elkészített tanulmányok és teljesítetlen megbízások a lap értesülései szerint összesen 127 millió forint kárt okoztak az államnak.

Az egyik alvállalkozónak például az volt a feladata, hogy ellenőrizze a kiadványok készültségi állapotát, erről telefonon egyeztessen a szerzőkkel, a szerkesztőkkel és a nyomdával. Ezért a munkáért havonta átlagosan 7-800 ezer forint juttatást kapott kiadványszervezési tevékenység címen.

A megrendelések több esetben fiktív alvállalkozókhoz futottak be. Az egyik visszatérő partner, a Merallia Média Kft. például két személyből állt: egy hajléktalan ügyvezetőből és egy képzettség nélküli, alkalmi munkásként dolgozó cégtársból. A Zrínyi Kht. számos szerződést kötött kommunikációs tanácsadás címén is, ezek között volt olyan, amelyben 14 millió forintot fizettek egy 21 oldalas, általánosságokat felsorakoztató tanulmányért, de olyan tanulmányt is megrendeltek, ami egyáltalán el sem készült.

Az ügyben a nyomozás idén márciusban kezdődött, akkor a károkat még 70 millió forintra becsülték, ez az összeg mostanra a 130 millióhoz közelít.