Órákig eshet az ónos eső

2012.12.23. 09:11 Módosítva: 2012.12.23. 18:36

A Mosonmagyaróvár-Bakony-Paks-Dorog négyszögben többfelé nehezíti ónos eső a közlekedést, ettől nyugatra inkább eső esik, míg keleten-északkeleten havazik, írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható ónos eső miatt az ország nyugati felében több megyében riasztást adott ki vasárnapra. Vas és Zala megye egész területén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy megye több térségében már délelőtt számítani lehetett gyenge ónos esőre.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér és Pest megyében, valamint a főváros területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ezeken a helyeken tartós, több órán át tartó ónos esőt valószínűsítettek. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye kivételével egyébként az ország valamennyi megyéjében számítani lehet ónos esőre.

A meteorológiai szolgálat vasárnapi előrejelzésében azt írta: nyugat felől havazás, majd fagyott eső, ónos eső, eső várható. Az ország északi részén várható több lesz a csapadék, itt általában 4-5 centiméter hó hullik. A Dunántúl északi, északkeleti részén, Pest-megye északi felén, Nógrád megyében helyenként 5-9 centiméter hó is hullhat. Az ország déli felén jellemzően legfeljebb 2 centiméter hó valószínű.

A Dunántúl nyugati, délnyugati megyéiben átmenetileg eshet a hó, majd az ónos eső. Délután már nagy valószínűséggel gyenge eső fog esni. A Dunántúl többi részén délutánig, az északkeleti részeken estig havazás valószínű. Északon 4-8 centiméter, a középső és déli részeken maximum 3 centiméternyi hó hullhat. A havazás után több helyen fagyott eső, ónos eső várható, pár milliméternyi mennyiségben.

A középső megyékben estig, az Északi-középhegységben késő estig havazás várható, majd nyugat felől egyre többfelé fagyott eső, ónos eső esik, itt is néhány milliméternyi mennyiségben.
A Tiszántúlra csak este érkezik csapadék gyenge havazás vagy ónos eső formájában. Hétfőre virradó éjszaka nyugat felől gyengül, majd a legtöbb helyen megszűnik a csapadék. A Tiszántúlon, északkeleten hétfő délelőttig várható csapadék, írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Veszélyesek az utak

Egyelőre senki ne induljon útnak Pest megyében, mivel a térséget hamarosan eléri az ónos eső, különösen a Zsámbéki-medencében lehetnek fennakadások, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert vasárnap kora délután. A társaság sószóró gépei közül a legtöbb (összesen 48) most is Pest megyében dolgozott. Szentendre környékén a folyamatos hóesés miatt a csúszós főutakra több gépet is kivezényeltek, erőteljesen szórják a pilisi emelkedőket is, ahol több munkagép egy korábbi baleset miatt elrendelt útzár következtében, jó ideig várakozásra kényszerült.

Pécsi szerint a legtöbb gondot a Zsámbéki-medence síkosságmentesítése okozza, mert az ottani sajátos mikroklíma miatt a kiszórt anyag nem eléggé hatásos. A Pest megyei közlekedési helyzetet Vác térségében a köd nehezíti.