Három életfogytiglan a porcsalmai gyilkosság ügyében

2012.12.28. 13:24
Három vádlottat életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a 2010 márciusában elkövetett porcsalmai gyilkos támadás ügyében a Nyíregyházi Törvényszék pénteken. A vádlottak bosszúból egy otthonában alvó családra támadtak rá 2010 márciusában, a családfőt megölték, a feleségét és egyik gyermekét könnyebben, illetve súlyosan megsebesítették.

.A B. Zsolt bíró által vezetett büntetőtanács elsőfokú, még nem jogerős ítélete szerint az elsőrendű vádlott H. Ferenc életfogytig tartó büntetéséből legkorábban 40, a másodrendű H.-né M. Júlia 35, míg a harmadrendű M. András 30 év múlva szabadulhat feltételesen. További három vádlott ifj. H. Ferenc, H. Andrea és H. Gábor 10-10, illetve 5 év fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést kapott. A vádlottaknak együttesen meg kell fizetniük több mint 1,6 millió forint perköltséget.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 15-46 év közötti vádlottak a bűncselekmény előtti estén H. Ferenc kezdeményezésére elhatározták, hogy haragosuknak, aki korábban megverte a kezdeményezőt, meg kell halnia.

A hattagú társaság előtte italozott, majd baltákat, ásót, késeket és kapát élesítettek, és a szerszámokkal felfegyverkezve mentek éjfél után áldozatuk házához. A kaput, az ajtót berúgták, és előbb az alvó család gyerekszobájára törtek rá, ahol egy kislányt egyikük mellbe szúrt. A kislánynak és testvérének az ablakon át sikerült kimenekülnie a házból. Az elsőrendű vádlott vezetésével ezután a családfő és felesége, valamint a velük alvó gyerek szobájába hatoltak be. A felébredő nőt kezdték ütni, ő karját a feje fölé tartva védekezett, így könnyebb sérülésekkel megúszta a verést, majd neki is sikerült kimenekülnie a házból.

A társaság közben a családfőnek is nekiesett, a fejére mértek csapásokat a szerszámokkal, kétszer pedig meg is szúrták. A férfi a helyszínen meghalt, a támadók elmenekültek a lakásból, és egy kútnál megmosták a véres baltákat, ásót, kapát, kést.

A lakásból kimenekült családtagok a közelben lakó hozzátartozójuktól kértek segítséget, aki riasztotta a mentőket és a rendőrséget. A tetteseket még éjszaka elfogták, őrizetbe vették, és azóta négyen előzetes letartóztatásban várták a pénteki elsőfokú ítéletet. Az ötöd- és hatodrendű vádlott eddig szabadlábon védekezhetett, de az elsőfokú ítélet kihirdetése után a bíróság elrendelte az ő előzetes letartóztatásukat is. A vádlottak és védőik fellebbeztek az ítélet ellen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport