Felmentették az Eclipse-ügy vádlottjait

2013.01.08. 09:22

Deák Endre elsőrendű, Hagymási László másodrendű vádlottat és tizenegy társukat elsőfokon felmentették a folytatólagosan elkövetett adócsalás és a folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vádja alól kedden. Visszaadnak egy lefoglalt Aston Martin sportkocsit és nagy összegű valutát.

A bíróság indoklása szerint nem voltak bizonyíthatóak az Eclipse vezetőivel és alvállalkozóival kapcsolatos vádak, közvetlen bizonyítékok, így beismerő vallomások, vagy az adócsalás tényét bemutató tanúvallomások nem álltak rendelkezésre, a közvetett bizonyítékokból pedig nem lehetett egyértelműen következtetni a vád által bemutatott tényállásra.

Az ítélet szerint az önmagában nem volt kifogásolható az Eclipse tevékenységével kapcsolatban, hogy a milliárdos állami megrendelések teljesítéséhez alvállalkozókat vett igénybe, és azt sem lehetett egyértelmű terhelő bizomyítékként kezelni, hogy az alvállalkozók alapprofilja nem a szoftverfejlesztéshez kapcsolódott, hanem esetleg építőiparhoz, vagy padlócsiszolás volt. Az eljárás során ugyanis bizonyítást nyert, hogy az alvállakozók között volt olyan, aki szakértője volt a területnek, a felvonultatott tanúk viszont nem bírtak teljeskörű rálátással az egyes cégek tevékenységére, és nem tudták megerősíteni, hogy egy-egy cég nem végzett olyan munkát, amit a szerződésében átvállalt az Eclipse-től.

Elhangzott, hogy a titkos megfigyeléssel, lehallgatással felvett beszélgetéseket is megvizsgálták, de azokban sem találtak terhelő adatokat, legalábbis, ha nem nyomozói prokoncepcióval, hanem a bíróság elfogulatlanságával értékelik őket - tette hozzá a bíró.

Az Eclipse tevéknységével kapcsolatban 2010 elején kezdtek titkos nyomozásba a hatóságok, röviddel azután, hogy ötmilliárd forintos megrendelést kapott a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától, hogy az átalakuló eredetiségvizsgálati rendszerhez szükséges szoftvert módosítsa, és öt éven keresztül üzemeltesse. Kiderült azonban, hogy a szerződésben vállaltak ellenére a felhasznált szoftveren semmilyen változtatásokat nem végzett a cég.

A nyomozás 2010 márciusában házkutatással folytatódott. A VPOP emberei nagyértékű autókat találtak a cég központjában, de lefoglalták a könyvelést, és több személyt azonnal előállítottak.A március óta folyó perben az ügyészség egymilliárd forintos áfacsalással vádolta az Eclipse vezetőit és a cég alvállalkozóit.A vádhatóság szerint a 2003-ban alapított Eclipse Zrt. a gépkocsik eredetiségvizsgálata, a biometrikus útlevelek és más projektek kapcsán 2004 után jelentős informatikai jellegű állami megbízásokat nyert el.

Az Index információi szerint a bírósági ítélet azért meglepő, mert a nyomozók körében könnyű, "sétegalopp" ügynek tekintették az Eclipset, úgy vélték, minden kellő bizonyítékot megtaláltak az első házkutatás alkalmával.

A vád szerint a cég vezetői, annak érdekében, hogy a tízmilliárdos nagyságrendű árbevételük után fizetendő áfa mértékét csökkentsék, 2006 után fiktív szerződések, teljesítési igazolások, számlák segítségével formálisan alvállalkozókat vontak be, akiknek fizettek, majd ezeket az összegeket rövidesen továbbutalták és készpénzben felvették. Az ügyészség szerint több mint egymilliárd forintnyi adót nem fizetett be az Eclipse. Az Eclipse miatt kellett búcsút mondania 2010-ben friss helyettes államtitkári posztjának Eiselt Györgynek, aki korábban a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója volt.

Eiseltet a cég ellen elindult vizsgálat ellenére Pintér Sándor a kormányváltás után vette magához a Belügyminisztériumba, de néhány hónappal később információk szivárogtak ki arról, hogy hatósági vezetőként egy Mercedes sportkocsit kapott használatra az Eclipse-től, ezért le kellett mondania. A cégnél dolgozott egyébként Pintér lánya is, ő azonban nem került bele a gyanúsítottak körébe.Az Eclipse vezetői jó kapcsolatokkal rendelkeztek a titkosszolgálatok vezetésében is. Rövid időre letartóztatták az NBH két korábbi főigazgatóját, és az MSZP volt titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt.

Az ügyészség mind a tizenhárom személy esetében fellebbezett a felmentő ítélet ellen.  • Hírek
  • Babaváró hitel