Két pohár pezsgőért bilincselték meg az autóst

2013.01.09. 14:54 Módosítva: 2013.01.10. 12:32
Szilveszter éjjelén egy Budapesten megállított autós inkább maga vallotta be a rendőröknek, hogy koccintott két pohár pezsgővel. A szondával nagyon alacsony alkoholszintet mértek, az autóst ezután újabb mérésre bevitték a Gyorskocsi utcába. Itt megbilincselték és megtiltották, hogy újévi sms-eket írjon. Közel egy óráig kellett állnia a fagyban, végül 100 ezer forintra büntették meg. A rendőrség kivizsgálja az esetet.

Helyszíni bírság nem szabható ki

Cikkünk eredeti verziójában tévesen állítottuk, hogy enyhe fokú ittas vezetés esetén helyszíni bírság is kiszabható. Az erre vonatkozó részeket ezért töröltük a cikkből. Az ittas vezetésért járó szankciókat részletesen ebben a cikkben ismertetjük. A tévedésért elnézést kérünk.

P. szilveszter éjszaka ismerőseivel egyik helyről a másikra ment kocsival. A társaság normális, konszolidált 40 körüli emberekből állt, szabályosan is közlekedtek. Fél 11-kor a Döbrentei térnél állították meg őket a rendőrök. Az irataik és az autó papírjai rendben voltak. "Arra a kérdésre, hogy fogyasztottam-e alkoholt, egyből és becsületesen bevallottam, hogy már koccintottam két pezsgővel az este. Azt gondoltam, ha nagyon pechem van, helyszíni bírsággal megúszható, viszont szilveszterre való tekintettel, hátha emberségesek lesznek és ejnye-bejnyével mehetünk tovább, legrosszabb esetben megkérik, hogy tegyem le az autót és úgy menjünk tovább."

P. a szondát is megfújta, ami alacsony, 0,1 mg/l tüdő-levegő alkohol szintet mutatott. Ettől kezdve azonban egészen furcsa dolgok történtek. A rendőrök közölték, hogy pontosabb mérésre lesz szükség, ezért P.-nek velük kell mennie a Gyorskocsi utcába. Az autót egy szabálytalan helyre állíttatták félre, ahhoz sem járultak hozzá, hogy P. legalább egy közeli parkolóban hagyja hátra a kocsit.

P. nem szólt semmit, nem ellenkezett, beült a rendőrök autójába. Amikor azonban a Gyorskocsi utcába értek, legnagyobb meglepetésére megbilincselték. Mikor megkérdezte, hogy erre miért van szükség, azt a választ kapta, hogy oda csak így lehet belépni.

Leültették egy helyiségbe várakozni. P. megbilincselt kézzel azzal próbálta elütni az időt, hogy a telefonján néhány újévi jókívánságot elküldjön sms-ben. Ekkor odalépett hozzá egy fiatal rendőrnő, aki erélyesen megtiltotta, hogy használja a mobilját, lenémíttatta és elrakatta a telefont. "Kilátásba helyezett mindenféle retorziót, ha ellenkeznék, ami eleve eszembe sem volt. Láthatóan élvezte a helyzetet" - mondta P.

Később kivitték az utcára, mert ott volt olyan autó, amelyikben hiteles szonda van, legalábbis ezt mondták neki. A bilincset ekkor levették, viszont 6-7 rendőr vette körül. Közel egy órán keresztül tartott a többszöri szondáztatás. A jegyzőkönyvet a szabadban, mínusz 5 fokban vették fel, miközben P.-n egy ing és egy könnyű kabát volt, mivel nem tervezett szabadtéri programot szilveszter estére. Közben a rendőrök egymás között arról beszéltek, mikor lesz már vége a műszaknak, és kinek mikor indul a vonata. A két újabb mérésnél a szonda ugyanúgy csak 0,1, illetve 0,12 mg/l légalkohol szintet mutatott.

Az ittas vezetés

A zéró tolerancia bevezetése óta bármilyen kis alkoholszint mérése esetén büntetésre számíthat az autós. A 0,8 véralkohol-koncentrációig (szondáztatásnál 0,50 mg/l légalkohol szintig) közigazgatási bírságot szabnak ki, ha valaki ittasan ül a volánnál, de nem okozott balesetet. 0,5 ezrelékes véralkohol-koncentrációig 100 ezer forint, 0,5-0,8 ezrelék között 150 ezer, efölött 200 ezer forint a közigazgatási bírság összege.

Ha a szondával 0,5 mg/l feletti tüdő-levegő értéket, azaz 0,8 ezrelékes véralkoholszintet mérnek, az már bűncselekménynek számít. Ebben az esetben a sofőrt 1-2 évre vagy akár véglegesen is eltilthatják a vezetéstől. A többszörös visszaesők akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak, és örökre bevonhatják a jogosítványukat. Ilyen esetekben az autósnak egy tanfolyamon is részt kell vennie.

"Sötétben, átfagyva azt sem láttam, mit írnak és én mit írok alá, csak mutatták hol kell" - mondta P. Végül 100 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki rá. (A zéró tolerancia elve alapján akkor is ennyi a bírság, ha csak minimális alkoholszintet mértek).

P. elmondása szerint a fiatalokat leszámítva, a többi rendőr nagyon kedves volt. "Én igyekeztem alig szólni, leginkább akkor ha kérdeztek, de amikor ők beszéltek hozzám tényleg intelligensen és korrekt hangnemben tették, sőt néha éreztették is, hogy  kicsit szégyenkeznek az eljárás miatt, tudják, hogy ciki, meg kissé eltúlzott amit csinálnak, de értsem meg én is, ők a rendőrök és ez a törvény".

P. szerint a rendőrök is arra játszottak, hogy gyorsan és probléma mentesen hozni lehessen a napi bevételi terv elmaradt részét, és ne kelljen már tovább a köztéren a közrendre vigyázni, és garantáltan haza is lehessen menni, ahogy lejár a munkaidő. P. az elejétől fogva nem vitatta, hogy alkoholt fogyasztott, sőt ő maga mondta meg ezt a rendőröknek. Egyedül azt nem érti, miért kell ilyen esetben megbilincselni valakit, megtiltani, hogy hozzátartozóit értesítse, megalázó és hosszadalmas procedúrának kitenni.

"Ehhez az elképesztően komoly esethez volt hat ráérő rendőr, gépjármű, eszköz, felszerelés, idő, pénz sem számított. Pár éve kirabolták a lakásomat és az előzőkben felsoroltak hiányára hivatkozva  kellett várni fél napig a járőrre és további fél napig a helyszínelőre, akik egymástól függetlenül közölték, hogy nagyjából úgysem fog történni a részükről semmi érdemit."

Az ügyben természetesen megkerestük a rendőrséget is. A Budapesti Rendőr-főkapitányság egyelőre nem kívánt válaszolni kérdéseinkre. Mint válaszukban írták: levelünket rendőri
intézkedéssel szembeni panaszként kezelik, és a közigazgatási eljárás szabályai szerint kivizsgálják. Kérdéseinkre a törvényes határidőn belül a BRFK Hivatala fog válaszolni.

Az autós nem köteles bevallani, hogy ivott

A szervezetben lévő szénhidrátok átalakítása miatt azoknál is mérhetnek körülbelül 0,03 ezrelékes véralkoholszintet, akik egyáltalán nem ittak alkoholt vagy csak egy kólát fogyasztottak. Tapasztalatok szerint ezért a rendőrök azok esetében engedékenyebbek, akiknél a szonda csak minimális értéket mutat és nem vallják be, hogy ittak.

Arra jogászok is felhívják a figyelmet, hogy az autós nem köteles beszámolni arról a rendőrnek, hogy fogyasztott-e alkoholt, sőt a szonda megfújására sem kötelezhető. Ilyenkor azonban kötelező vérvételre előállítani. Az autósnak a vért vevő orvosnál sem kell válaszolnia a kérdésekre. "Ha a vérvételkor az orvos – annak ellenére, hogy esetleg fogyasztott alkoholt az elkövető – nem találja klinikai tünetek alapján ittasnak, a vezetői engedély elvételére nem kerülhet sor szemben azzal, ha az elkövető szondát fúj és a szonda elszíneződik. Ilyenkor a zéró toleranciára tekintettel minden esetben a vezetői engedély azonnali elvétele következik" - olvasható egy ügyvédi iroda honlapján.