no

100 ezret kapott a rendőrtiszt egy hétvégére a Hajógyári-szigeten

2013.01.11. 17:37

Újabb rendőr került előzetes letartóztatásba V. László vállalkozó ügyében. A Fővárosi Törvényszék pénteken a honlapján azt írta, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte O. Péter előzetes letartóztatását. A büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség jár el vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel, bűnszervezet tagjaként elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt.

A Népszabadság a honlapján azt írta: az előzetes letartóztatásba került O. Péter a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt őr- és járőrszolgálati alosztályvezetője. Hozzátették: a Központi Nyomozó Főügyészség adatai szerint O. Péter 2006-tól 2009 októberéig - a rendőrségtől való távozásáig - előbb hétvégenként 40 ezer, majd 2007-től havi 100 ezer forint kenőpénzt kapott V. Lászlóéktól azért, hogy a III. kerületi rendőrkapitányság ne tartson ellenőrzéseket a Hajógyári-szigeten.

A lap információi szerint O. István leszerelése után is folyamatosan kapott pénzt. A nyomozóhatóság szerint például havi 150 ezret fizettek neki azért, hogy bemutatta K. Tamást, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét, aki május vége óta más magas beosztású rendőrökkel együtt szintén előzetesben van.

A bíróság az előzetes letartóztatás elrendelését a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyével indokolta. A kényszerintézkedés az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb február 11-ig tart. A végzés nem jogerős.

A nol.hu szerint a héten egy másik gyanúsítottat is kihallgattak, ő azonban szabadlábon védekezhet. Úgy tudják, hogy S. Péter szintén egy volt rendőr, aki azért kért és kapott pénz, hogy az V. kerületi önkormányzatnál elérje, V. László egyik potenciális konkurense ne kapjon működési engedélyt. S. Péter ellen vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés miatt indult eljárás - olvasható a nol.hu-n.

Ezzel már tizenkettőre emelkedett a gyanúsítottak száma a Hajógyári-szigeten lévő szórakozóhelyekkel összefüggő korrupciós ügyben. A gyanú szerint V. Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt, és azokat irányította. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek a feladata az volt, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken - ezek bezárása érdekében - razziákat tartsanak.

A V. László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött tavaly februárban. Május végén fogták el az első gyanúsítottakat, közülük öten vannak előzetes letartóztatásban, egy embert házi őrizetben tartanak. A gyanúsítottak között több vezető beosztású rendőrtiszt is van.