Felsőoktatási kerekasztal alakul

2013.01.11. 13:54
Mindkét oldal sikeresnek értékelte a HÖOK és a kormány közötti pénteki egyeztetést. A minisztérium a hallgatói szerződéshez ragaszkodik, de a tartalmáról hajlandó tárgyalni. Meghallgatják a HÖOK javaslatait annak a 16 szaknak az ügyében, amelyeken nem akartak egyáltalán államilag finanszírozott helyeket hirdetni. A HÖOK addig nem tervez újabb megmozdulást, amíg a tárgyalások a tervezett ütemben folytatódnak.

Úgy látszik, az új év új kezdetet jelent, most jobban értik egymást, mint az előző év kicsit zűrzavaros időszakában, mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pénteken, miután a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviselőivel tárgyalt. Balog közölte: át kell alakítani a súlyos, nehéz helyzetben lévő felsőoktatást, de ezt a kormány konzultációk alapján gondolja megtenni, ezért abban állapodott meg a HÖOK-kal, hogy január 31-ig részmegállapodást kötnek egy felsőoktatási kerekasztal létrehozásáról. A kerekasztalba meghívnák a HÖOK-ot, a Magyar Rektori Konferenciát és a gazdaság szereplőit is, ami a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Európai Üzleti Tanács részvételét jelenti.

Hat témáról tárgyaltak pénteken. Az első annak a 16 szaknak az ügye volt, amelyeken nem lenne államilag finanszírozott hely. Ezekről ma megnyitották a tárgyalásokat, mert Balog szerint a HÖOK konstruktív javaslatokkal érkezett, amelyeket meg fognak fontolni. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke kijelentette: örömmel tapasztalták ma a jelentős előrelépéseket. A 16 szakról azt mondta, hogy az ő elképzelésük szerint ezekre a szakokra magasabb ponthatárral lehetne bekerülni államilag finanszírozott képzésre, ugyanakkor egy biztonsági szűrőként meghatároznák az ingyenesen hallgatók minimális arányát. Balog azt mondta: bízik abban, hogy ha a 16 szak esetében megállapodnak, akkor a HÖOK is el fogja hinni a kormánynak, hogy nincs tandíj.
 
Egyetértettek a HÖOK-kal abban, hogy a rektorválasztásnál visszatérjenek az eddigi módszerhez, hogy a szenátus javaslatára választanak rektort. A hallgatói szerződéshez ragaszkodnak, de a tartalmáról hajlandóak tárgyalni. Április végéig tervezik elkészíteni az esetleges változtatásokat. Balog azt mondta, hogy akik tavaly írták alá a szerződésüket, azoknak meg akarják adni a lehetőséget, hogy váltsanak, és az új szerződést írják alá. Ezt most fogják kidolgozni.

Balog elmondta, hogy hamarosan a Magyar Rektori Konferenciával is leülnek, és az idén a felsőoktatásra fordított 24-25 milliárd forint pluszforrás elosztásáról fognak beszélni. A HÖOK delegációjával jövő hét csütörtökön találkoznak legközelebb.

A HÖOK-elnök újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy addig nem terveznek megmozdulásokat, amíg a tárgyalások abban az ütemben folynak, amelyben most megállapodtak. Balog Zoltán elmondta, hogy nem terveznek más diákszervezetekkel tárgyalni, mert szerinte a dolog komolyságát úgy tudják megőrizni, ha azok tárgyalnak egymással, akiknek erre mandátumuk van.

 
Legutóbb december 22-én találkozott a miniszter a diákszervezet képviselőivel. Akkor arról állapodtak meg, hogy április végéig tartó, a felsőoktatás átfogó kérdéseit érintő egyeztetés-sorozatba kezdenek. Ennek első állomása volt a pénteki találkozó.
 
Korábban kevésbé mentek zökkenőmentesen a tárgyalások a miniszter és a HÖOK képviselői között. Az év végén gyakran változó felsőoktatási koncepció több tervezetét is kifogásolták, népszavazás kezdeményeztek és tüntetést szerveztek, december 18-án pedig felálltak és otthagyták Balog Zoltán minisztert a tárgyalóasztalnál.
 
A pénteki tárgyalásokat alighanem érdeklődve figyelik a Hallgatói Hálózat aktivistái is, hiszen a hétfői fórumukon a hallgatók ultimátumot adtak a kormánynak, ha a kormány február 11-ig nem tesz érdemi lépéseket, akkor ismételten utcai tiltakozásokba fognak kezdeni. Többek között azt követelték, hogy az eddig a felsőoktatásból elvont pénzeket gyorssegély formájában adják vissza az intézményeknek, és minden szakon legyenek államilag finanszírozott helyek.