A hallgatók ultimátumot adtak a kormánynak

2013.01.07. 16:58 Módosítva: 2013.01.07. 19:30

Hétfő délután négy órakor az ELTE Múzeum körúti épületének nagytermében kezdődtek meg az újabb hallgatói egyeztetések. A fórumot a Hallgatói Hálózat (HaHa) ELTE Bölcsészettudományi kari sejtje szervezte. A nagyépület előadóterme már a kezdéskor megtelt, ami tudósítónk szerint 250-300 embert jelentett. Az egyeztetést azért hívták össze, mert karácsony óta nem volt alkalom megbeszélni a legutóbbi fejleményeket, amik a hallgatók szerint visszalépést jelentettek a korábbi bejelentésekhez képest (ti. hogy 16 szakon nem lennének államilag finanszírozott helyek).

A fórum szervezői múlt héten meghívtak mindenkit a kormányoldalról, Orbán Viktort, Balogh Zoltán, Hoffmann Rózsát és Maruzsa Zoltánt is, de nem számíthattak jelenlétükre. A miniszterelnöki hivataltól az a hivatalos válasz érkezett, hogy Orbán Viktor azért nem tudott elmenni, mert hivatalos úton külföldön tartózkodott. Azóta kiderült, hogy Orbán Zürichben az Aranylabda-díjátadón vett részt ebben az időpontban.

A teremben a diákok jelképesen üresen hagyták a meghívott oktatási és államvezetők székeit. Az is jelent valamit, hogy tavaly kétszer is akartak itt fórumot szervezni, de akkor a dékán nem adott rá engedélyt, most viszont megtűrte, és az elején lehetett tudni, hogy nem akart intézkedni a megtartása ellen.

Az alábbi videón élőben követhettőek az események (amíg tartanak).

Helyszíni tudósítünk szerint a fórumot rövid felszólalásokkal kezdték. Gács Anna, az Oktatói Hálózat tagja arról beszélt, hogy senki nem fogja helyettünk megvívni a csatáikat. Gács elmondta, nem tudott más jó hírrel érkezni, mint hogy sokan tudják, semmi nincsen rendben, és ez összeköti az embereket.

Ezután a Hallgatói Hálózat vidéki sejtjeinek képviselői foglalták össze, hogy mi történt egyetemeiken a tüntetések kezdete óta. A debreceni, pécsi, szegedi és győri intézményekből érkező diákok közölték, hogy ki fognak tartani a decemberben elfogadott hat pontjuk mellett, és addig nem hagynak fel a tiltakozással, amíg azok nem teljesülnek. A pécsi sejt tagjai egy kampány keretében feltöltötték 13 pontjukat Orbán Viktor Facebook-oldalára is, mára ez lett az oldal legtöbbet lájkolt posztja.

Majd a moderátorok ismertették a korábban elfogadott hat pontot, és egyesével szavaztatták meg a megjelenteket, hogy szerintük teljesültek-e azok. Miután kiderült, hogy az egyetemen megjelent diákok szerint egyik pont sem teljesült, kezdetét vette a fórum a további tennivalókról.

A fórumon eddig két követelést fogadtak el a diákok, egyrészt hogy a kormány ezentúl tárgyaljon az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum képviselőivel is, valamint, hogy a 16 szakon, ahol a jelenlegi állás szerint csak tandíjas képzés indulna jövőre, ideiglenesen állítsák vissza a 2011-es keretszámokat.

Az ekkor befutó Nagy Dávid HÖOK-elnök elmondta, maga az OFEF fog részt venni a tárgyalásokon a jövőben. Nagy beszélt arról is, hogy karácsony előtt újabb egyeztetés zajlott a kormánnyal, ami sokkal konstruktívabb volt a korábbiaknál. Megállapodás ugyanakkor ezen sem született. Nagy is kiemelte, hogy a 16 szak sorsa kiemelten fontos kérdés most, a következő miniszteri találkozó is erről fog szólni. A HÖOK vezetője elmondta, arra van ígéretük, hogy több szereplő bevonásával hosszútávú egyeztetési fórumba fog kezdeni a kormány. Emellett arról is beszélt, hogy az eddigi tárgyalásaik jegyzőkönyvét elkérte a minisztertől, amennyiben ezeket megkapja, nyilvánosságra fogja őket hozni.

Tudósítónk szerint az egyeztetés azzal a konklúzióval zárult, hogy a fórumon résztvevő hallgatók ultimátumot adtak a kormánynak: ha a kormány február 11-ig nem tesz érdemi lépéseket, akkor folyamatos akciókra, és újbóli utcára vonulásra számíthatnak. Az esemény végéhez közeledve az ultimátumot felolvasták, és a résztvevők heves tapssal jelezték, hogy elfogadják. Az ultimátum szerint a kormánytól azt várják, hogy a már korábban ismertetett hat pont mielőbb teljesüljön, a kormány üljön le tárgyalni az érintettekkel, az eddig elvont pénzeket gyorssegély formájában adják vissza az intézményeknek, és minden szakon legyenek államilag finanszírozott helyek. Ha ezt nem teljesítik, akkor február 11-től kezdődően a középiskolások, egyetemisták és minden érintett országos szinten a polgári engedetlenség eszközével fog élni - fogalmazták. A február 11-i dátumot azért határozták meg, mert időt szeretnének adni a kormánynak is, és a saját munkacsoportjaiknak is a szervezésre.