A Dunántúlon ne induljanak útnak

2013.01.17. 10:50
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Somogyból eddig viszonylag kevés hír érkezett, ám itt egyből egy autópályán kellett korlátozni a forgalmat a havazás miatt. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy szalagkorlátnak ütközött kamion műszaki mentése miatt Sávolynál elterelik az M7-es Nagykanizsa irányába tartó forgalmát. A kamiont reggel hétkor már megpróbálták elvontatni a sztrádáról, de akkor nem jártak sikerrel. Az elterelt forgalom Zalakomárnál térhet vissza az autópályára.

  • A horvát hatóságok már szerda este lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. Győr-Moson-Sopronban a magyar hatóságok döntöttek úgy, hogy délig leállítják a kamionforgalmat a rajkai, hegyeshalmi és vámosszabadi határátkelőnél.

  • Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a 82-es utat a kamionok előtt Cseszneknél. A megyei rendőrség szerint a szerpentines szakaszon könnyen keresztbe csúszhatnak a kamionok, ezzel akadályozhatják a forgalmat.

  • Zalában is kamionok akadtak el a csütörtök virradóra lehullott tíz centi friss hóban, a horvát hatóságok pedig éjjel lezárták a letenyei határátkelőt. Az éjszaka hat elakadt kamionhoz riasztották a tűzoltóknak, akiknek több esetben út közben további megcsúszott járműveken is segíteniük kellett. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn.

  • A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott,  menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti, közölte a Vasi Volán. Kora reggel még csak öt perces késések voltak, most már a 30-40 perces késések sem ritkák.  Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni.

  • A megyében már több alsórendű utat is le kellett zárni az egyre jobban erősödő szél és a hóátfúvások miatt. Lezárták a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, valamint a Boba és Nemeskocs közötti utat, teljesen elzárt település azonban egyelőre nincs a megyében. Az éjjel 10-20 centi hó esett, a legtöbb az Őrségben és a megye déli, délnyugati részén.

  • A havazás miatt le kellett zárni a kamionok és a buszok elől a Veszprém és Zirc közötti utat, illetve a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között.

  • A Magyar Közút január 14. óta 9000 munkaórát töltött az utak takarításával. Ezalatt  tízezer tonna sót, 13 tonna kálcium-klorid granulátumot, 143 ezer liter kálciumklorid oldatot és 1800 tonna érdesítő anyagot szórtak az utakra.

  • Hófúvásriasztást adott ki öt megyében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Előrejelzésük szerint a folyamatosan erősödő szél Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben okozhat hóátfúvásokat.

  • 20-40 percet késnek a vonatok a MÁV Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalain közlekedő vonatok. A GYSEV járatai is 15-30 perceket késnek, a Sopronból Budapestre indult reggeli Intercity műszaki hiba miatt késik másfél órát.

  • Gyakorlatilag a teljes Dunántúlon havazik, szerda este óta átlagosan 15 centi friss hó lepte el az ország nyugati megyéit. A közútkezelő háromszáz munkagéppel, 12 órás műszakokban folyamatosan takarítja az utakat, de Vas megyében már így is több út járhatatlanná vált. Győr-Moson-Sopronban és Veszprémben egyelőre még csak a nehézgépjárművek - azaz a buszok és kamionok - közlekedését korlátozták.