Balog három szakszervezettel megegyezett

2013.01.18. 19:50

Megállapodott az emberi erőforrások minisztere és a pedagógusok sztrájkbizottságában részt vevő három szakszervezet a pénteki tárgyalási fordulón. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nem írja alá a megállapodást.

Balog Zoltán a több mint háromórás tárgyalás után azt mondta: megszületett a megállapodás, rögzítették a kereteket, amelyekben a jövőbeni együttműködést elképzelik. A megállapodást jövő kedden írják alá, meghatározva, hogy a szakszervezetek milyen szerepet játszhatnak az állami fenntartásba vétel folyamatában, és azt is, hogyan képzelik el a bérek rendezését.

A megállapodást nyilvánosságra fogják hozni - ígérte a tárca vezetője.

Hozzátette: a szakszervezetek legjelentősebb és felelősségteljes része úgy döntött, részt vesz abban az átalakítási folyamatban, amely "visszafordíthatatlan és amit végre fognak hajtani". A sztrájkbizottságban részt vevő szakszervezetek közül a miniszter a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével állapodott meg.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke úgy összegzett a tárgyalásokról, hogy mindkét fél engedett, és olyan garanciát kaptak, amely védeni, őrizni fogja több tízezer pedagógus álláshelyét. Kiemelte: ha a megállapodást összevetik a sztrájkbizottság eredeti követeléseivel, látható, hogy az ott szereplő követelések szó szerint nem találhatók meg. A közoktatás átalakítását, az állami fenntartásba vételt ilyen módon soha nem tudták támogatni, ahogy az életpályamodell kormány által javasolt változatát sem. Olyan helyzet állt azonban elő, hogy mérlegelni kellett, és mivel ezeket a kérdéseket befolyásolni, más irányba terelni nem volt lehetőségük, javításukra viszont van mód, ezért döntöttek végül az aláírás mellett – mondta.

Felidézte, az eredeti követelések között szerepelt, hogy az intézmények állami fenntartásba vételét halasszák el. Ez nem történt meg, állapította meg, majd hozzátette: a pénteki megállapodás rögzíti ugyanakkor, hogy mikor kezdi meg munkáját a monitoringbizottság, amely az állami fenntartásba vételt figyelemmel kíséri. A megállapodás tartalma és szelleme arra irányul, hogy az oktatásban zajló folyamatokban a szakszervezetek részt vehetnek minden szinten, és érvényesíthetik jogszabályi lehetőségeiket.

Kitért arra is, hogy a megállapodás alapján végre Magyarországon oktatási ágazati szerződést lehet kötni. Ebben a foglalkoztatási kérdésektől a juttatásokig bezárólag rendezni lehet számos kérdést.

Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke kiemelte: a köznevelési törvény tartalma és a pénteken született megállapodás nagy "feszültséggócot oldott fel". A megállapodás vállalható, számos garanciaelemet tartalmaz, és részükről azt sikernek tekintik - közölte.

A sajtótájékoztató előtt Mendrey László, a PDSZ elnöke közölte: ahogyan előre jelezték, nem írják alá a megállapodást.  • Tippek
  • Biztosítás