Balog lát esélyt idén az életpálya-modellre

2013.01.18. 13:35
Hoffmann Rózsa biztosabb a pedagógus életpálya-modell bevezetésében, mint Balog Zoltán miniszter.Többek között ez derült ki azon a köznevelési konferencián, melyet a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái megpróbáltak ugyan megzavarni, de az államtitkár rutinosan lerázta őket.

A Hungexpo területén megrendezett II. Nemzeti Köznevelési Konferenciát Balog Zoltán nyitotta meg. Az emberi erőforrások minisztere szerint mind a közoktatás, mind a felsőoktatás átalakítására azért van szükség, hogy életünk mind anyagi, mind pedig szellemi és lelki értelemben jobb legyen. Ehhez pedig a minőség javításán és a versenyképesség biztosításán keresztül vezet az út.

Ugyanakkor azt a miniszter is elismerte, hogy az eszközökről érdemes vitatkozni. Ezért tárgyalt csütörtökön a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával, és ezért fog péntek délután néhány pedagógusszakszervezettel is egyeztetni.

Balog szerint egyéni életstratégiák szempontjából nem feltétlenül volt rossz a diákoknak az eddigi rendszer, ugyanakkor egyre többen tekintettek ki a nagy egészre, és látták be, hogy ez így nem mehet tovább.

Balog beszéde alatt a konferencia első soriban ült a HaHa nagyjából tucatnyi aktivistája is. Ők sokáig csendben hallgatták a minisztert, egy ponton azonban egyikük bekiabált valamit. Balog nem jött zavarba, felajánlotta a diáknak a pódiumot. Aki azonban nem élt e hirtelen lehetőséggel, így a miniszter folytathatta előadását.

Balog ezután a pedagógusok bérezésére tért rá. Arról beszélt, hogy egyszer talán lesz elég bátorságuk, hogy nyilvánosságra hozzák azt a különbséget, ami egy kelet-magyarországi és egy a XII. kerületben tanító pedagógus bére között van. Balog elmondta, az életpálya-modell szeptemberi bevezetésére jelenleg több esélyt lát, mint akár csak pár héttel ezelőtt látott. Szerinte ez 30-40 százalékos béremelést jelentene a tanároknak, igaz e mellé több munka és ellenőrzés is járna.

A miniszter szerint az oktatás terén eddig a felelősség tologatása zajlott, ám mostantól az állam magára fogja venni a központi szerepet. Ezért innentől egyértelmű felelőse lesz annak, hogy az oktatás színvonala emelkedjen.

Balog után Hoffmann Rózsa, a felsőoktatási témákról nemrég letiltott államtitkár következett. Hoffmann kezdésként arról beszélt, hogy érdekes dolgokat produkál az élet, hiszen az előadására elhozott mappájában egy rég elfeledett idézetet talált. E idézet szerint pedig gyermeket nevelni olyan, mint kavicsokat dobálni a tengerbe.

Szerinte jelenleg Magyarországon a kavicsok dobálásának időszaka van, de hamarosan látni fogjuk a víz felszínén előbukkanó hegyeket és szigeteket. Hoffmann ezután hosszasan ismertette mindazokat a jogszabályi változásokat, amelyeket 2010 óta a közoktatás átalakításának érdekében meghoztak. Az első sorokban ülő aktivisták ezt is csendben hallgatták végig.

Hoffmann ezután kitért az alaptörvény fontosságára, az erkölcsi nevelés és a mindennapi testnevelés bevezetésére. Amikor az államtitkár arról kezdett el beszélni, hogy az átalakítások tapasztalatai szerint sehol nem zavarják a tanórák menetét, több HaHa-tag jelentkezni kezdett. Hoffmann látva a kezeket, megszavaztatta a közönséget, hogy befejezheti-e az előadását. Látván az igenek többségét, megkérte a diákokat is, hadd fejezezze be a mondandóját, és utána majd rátérnek a kérdésekre.

Miután ebbe ők beleegyeztek, utána hosszasan sorolta még az átalakítások céljait és eddigi eredményeit. Baloggal szemben ő biztos pontként szerepeltette prezentációjában az életpálya-modell szeptemberi elindítását.

Hoffmann előadását egy  csíkszeredai diáklány idézetével zárta. Ebben a lány azt írta le, szerinte milyen a jó pedagógus.  "A jó tanár már az ajtóban kivívja magának a tiszteletet, tartása, megjelenése, tekintélyt parancsoló kisugárzása van." - olvasta fel az államtitkár, majd a diákok kérdéseiről megfeledkezve levonult a színpadról.

Az ezt követő eseményekről itt olvashat részletesebben.