Jön az ónos eső

2013.01.20. 08:12
Elzárt település már nincs az országban, de még mindig több mint tíz út járhatatlan. A vasárnapi ónos eső miatt csúszósak lesznek az utak. A jövő héten megint havazni fog. Átmeneti enyhülés jön, hétfőn plusz 11 fok is lehet, de szerdán mínusz tíz fokig csökkenhet a hőmérséklet.

Baranya, Csongrád és Békés megye kivételével az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat gyenge ónos eső miatt. Az előrejelzés szerint jobbára borult, párás időre számíthatunk.

Északkeleten vasárnap is havazás várható, ott csak estefelé kell ónos esőre számítani, amit majd eső vált fel. Késő délutánig öt centis hólepel alakulhat ki. Az ország többi részén ónos eső, eső lesz.

A déli, délkeleti szél megélénkül, a Kisalföldön és a Dél-Alföldön néhol meg is erősödik majd. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb. A hőmérséklet késő estére sem csökken, a legtöbb helyen nulla, plusz 5 fok várható. Éjszaka északon, északkeleten helyenként köd képződik.

A hó miatt elzárt település szombat délután óta nincs az országban. A Magyar Közút Zrt. vasárnap délelőtt fél tizenkettes jelentése szerint reggel óta csökkent a hóátfúvás miatt járhatatlan, lezárt utak száma, Zala megyében például már egy sincs, de összesen még mindig tizenkettő van belőlük, hét Győr-Moson-Sopron és öt Vas megyében.

Csúszósak az utak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. is az ónos esőre figyelmezteti a közlekedőket, az utak csúszóssá válhatnak. A síkosságmentesítés ilyenkor kevésbé hatásos. Az Útinform vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint az északkeleti országrészben váltakozó halmazállapotú hó esik, intenzíven havazik a Sajó völgyében, esik a hó Tiszafüred és Polgár térségében, valamint Sátoraljaújhely környékén, és zúzmarahullást jeleztek Nyíregyháza térségéből.

A főutak a csapadékos helyeken latyakosak, hókásásak, Heves közelében ónos esőtől síkos a burkolat. A dunántúli főutak nedvesek, Fertőszentmiklós és Sárvár térségében latyakosak, Szombathely közelében hóbordás, Tapolca környékén jégbordás szakaszokra kell számítaniuk az autósoknak. A mellékutak a Dunántúlon hókásásak, a letaposott hótól vagy jégbordától síkosak. Az Alföld középső részén és a Tiszántúlon az alsóbbrendű utak havasak vagy latyakosak. A Magyar Közút Zrt. több mint száz munkagéppel dolgozik most is a hóeltakarításon és síkosságmentesítésen.

Átmeneti enyhülés, hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn a vasárnapihoz hasonlóan túlnyomóan borult, párás idő várható. A Dél-Alföldön és a Tiszántúl keleti felén süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Elsősorban nyugaton és északon várható eső, zápor. Késő délutántól északnyugaton havas eső, havazás is lehet. A Dél-Alföldön és a Kisalföldön helyenként megerősödhet a szél. Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet északon plusz 1 és plusz 6, délen plusz 7 és plusz 11 fok között valószínű.

Kedden erősen felhős vagy borult lesz az idő. Nyugaton többfelé várható havazás, keleten kezdetben eső, majd délután itt is egyre inkább hó valószínű, miközben nyugaton megszűnik a csapadék. A Dunántúlon és a főváros térségében megerősödhet a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között, a nappali csúcsértékek mínusz 2 és plusz 4 fok között várható.

Szerdán a nap első felében északkeleten szórványosan lehet havazás, de másutt is lehet néhol hószállingózás. A leghidegebb órákban mínusz 10 és mínusz 2 fok közötti értékek várhatók, a nappali maximumok várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.

Csütörtökön többfelé valószínű havazás, nagyobb eséllyel az ország déli felén, délkeleten havas eső, eső is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 10 és mínusz 2 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között alakul.

Pénteken is több helyen havazhat. A minimumhőmérséklet mínusz 8 és mínusz 3 fok között várható, a nappali csúcsértékek mínusz 4 és plusz 1 fok között lehetnek. Szombaton elszórtan valószínű hószállingózás, kisebb havazás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 6 és mínusz 1 fok között lehet. Vasárnap változóan felhős időre, néhol hószállingózásra is számítani lehet. A minimumhőmérséklet legalacsonyabb értéke mínusz 15 és mínusz 7 fok között alakul, a nappali csúcsértékek mínusz 6 és mínusz 1 fok között várhatók.