A zuglóiak 62 százaléka szereti Papcsák Ferencet

2013.01.24. 07:03 Módosítva: 2013.01.24. 07:24

A Zuglói Lapok csütörtöki számában közölte a Kutatópont Intézet ezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásának eredményét a XIV. kerületi önkormányzat működéséről. A felmérés szerint a zuglóiak 62 százaléka pozitívan szemléli a Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) vezetéséhez kötődő két évet. Tizes skálán átlagosan 6,3 pontra értékelték a polgármester munkáját, a képviselő-testületét pedig 6,1 pontra. A lap ismertetése szerint a kerületvezető ismertsége 84 százalékos.

A "Papcsák Ferenc: ez a ciklus az emberekről szól" című cikkben a zuglói polgármester azt mondja: a hivatalba lépésüket megelőző húsz évben nem sok minden történt a kerületben, az emberek többsége 2010-ben nagyon várta a változást, így jobban odafigyeltek az azóta eltelt időszakban.

A közvélemény-kutatásból kiderül még, hogy a többség javulást lát a közterületek és az utak, járdák állapotában, az egészségügyi és sportlétesítmények helyzetében. A korrupcióról és a munkahelyek számáról megoszlottak a vélemények.  A közétkeztetés rendszerével viszont elégedetlenek voltak a zuglóiak. Erről a polgármester azt mondta: ezt a többszereplős beszállítói rendszert az előző ciklusból örökölték, ettől az évtől viszont már csak egy szolgáltató fog Zuglóban közétkeztetéssel foglalkozni, amelynek kemény feltételeket írtak elő.

A felmérésben Zugló volt SZDSZ-es polgármesteréről, Weinek Leonárdról is tettek fel kérdéseket, aki vádlott a Hunvald-ügyben. A tájékozott válaszadók 59 százaléka a vádakat jogosnak tartja, mindössze 9 százalékuk menti fel a volt vezetőt és partnereit. Ha a vádak igaznak bizonyulnak a helyiek 76 százaléka kártérítést követelne, csak 7 százalékuk lenne elnéző.

A felmérésről korábban azért volt vita, mert Várnai László, az LMP helyi képviselője kérése ellenére sem kapta meg a dokumentumot november végén. Miután a dokumentumot nem kapta meg, közérdekű adatok visszatartása miatt bejelentést tett a Fővárosi Kormányhivatalnál. Ezután kötelezték a zuglói önkormányzatot az összefoglaló kiadására.

v2010 plakatok4 41
Fotó: Nagy Attila

Várnai beszámolója szerint ezek után egy "erősen és infantilisen cenzúrázott pár lapot" kapott meg, nem az összefoglaló egészét. A levélben egy olyan fénymásolt példányt küldtek meg a képviselőnek, amelyből az anyag több mint kétharmada hiányzott, 2., a 7. és a 8. oldal után rögtön a 28. következett.

Az LMP ezután jelezte: polgári peres úton kéri ki a felmérést. A XIV. kerületi önkormányzat ugyanakkor válaszában ismertette: korábban több fórumon is tájékoztatták az LMP-t, hogy a 2012 őszén elkészült közvélemény-kutatást január 24-én mindenki számára nyilvánossá teszik.

A lapnak Papcsák Ferenc azt mondta: az előző vezetés alatt is készült hasonló közvélemény-kutatás a kerületben, de azt az MSZP–SZDSZ többség az akkori ellenzék, a Fidesz–KDNP folyamatos kérése ellenére sem hozta nyilvánosságra.