Nyugdíjba megy a rendőrfőkapitány

2013.01.25. 11:15

Szolgálati nyugdíjba vonul Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány – írta pénteki közleményében a Belügyminisztérium.

Utódjának Papp Károly rendőr vezérőrnagyot javasolta Pintér Sándor belügyminiszter a kormányfőnek. Az országos rendőrfőkapitány-jelölt alkalmasságáról február 1-jén dönt az Országgyűlés illetékes bizottsága.

A tárca közleménye szerint Hatala szolgálati viszonya február 3-án megszűnik meg. Pintér Sándor felkérte az altábornagyot, hogy társadalmi megbízottként a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke legyen, Hatala a felkérést elfogadta.

Hatala József a rendőrség honlapján olvasható életrajza alapján 2013. február 3-án tölti be 62. életévét. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy az 1952. január 1-je előtt születettek esetében az öregségi nyugdíjkorhatár 62. életév. Vagyis azzal, hogy Hatala József betölti a 62. életévét, a törvény erejénél fogva megszűnik a szolgálati viszonya.

Hatala József
Hatala József
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az 1960-as születésű Papp Károly rendőr vezérőrnagy életrajza szerint 1983-ban szerzett határőr tiszt és pedagógus szakos diplomát. Első tiszti beosztását határőr főhadnagyként Nagycenken töltötte be mint őrsparancsnok-helyettes.

A rendőrség állományába 1990-be helyezték át, a Soproni Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán volt nyomozó. Később a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott, vezette a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot. Parancsnoka volt a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnak 2007. júniusától, majd a Készenléti Rendőrség parancsnoka volt.

A belügyminiszter 2010 júliusától az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatójának nevezte ki, tavaly júliusban a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos lett. Pintér Sándor 2012. szeptemberében kinevezte az országos rendőrfőkapitány általános helyettesének.