A szakításról tárgyal az LMP platformja?

2013.01.27. 14:18 Módosítva: 2013.01.27. 16:05
Vasárnap 11 óta tárgyal az LMP Párbeszéd Magyarországért Platformja arról, hogy milyen következményei lesznek számukra annak, hogy a párt szombati kongresszusán ismét úgy döntött, hogy nem csatlakoznak az Együtt 2014-hez.

Vasárnap 11 órakor összeült a platform közgyűlése, hogy megvitassák, mi legyen a reakció az LMP novemberi döntését megerősítő szombati határozatra - tudtuk meg Szabó Tímeától. A tárgyalásra maximum 4-5 órát szánnak, melynek végén szavazással döntenek majd, így legkésőbb a délután 4 órai sajtótájékoztatón kiderül, hogy milyen határozatot hoznak az ügyben.

A platformosok Grund kávézóbeli tanácskozásán beszédet mondott Karácsony Gergely és Jávor Benedek, de hogy mi hangzott el, arról egyelőre nincsenek információk.

Az Együtt 2014-hez való csatlakozást fontolgató LMP-sek elképzelhető, hogy a pártból való kilépésről határoznak majd. Erre utalhat, hogy az egyik jelenlévő képviselő, Tordai Bence a Facebookon azt írta, "az LMP számunkra a múlt, és mi nem a múlttal, hanem a jövővel szeretnénk foglalkozni". De a szakításról való tárgyalásra utal az is, hogy a platformosok legfrissebb bejegyzése szerint, "ha születik ma valami döntés, azt az LMP tagjai és vezetősége tudja meg először".

A Párbeszéd Magyarországért Platformba az LMP 15 fős parlamenti frakciójából 8-an tartoznak: Karácsonyon és Jávoron kívül Szabó Tímea, Scheiring Gábor, Dorosz Dávid, Szabó Rebeka, Szilágyi László és Szilágyi Péter. A platform munkájában jelenleg több mint 130 LMP-s párttag vesz részt. Amennyiben úgy döntenek, hogy elhagyják a pártot, vagy háromnál többen lépnek ki, a házszabály értelmében a frakció megszűnik.

Mint ismert, az LMP novemberi kongresszusa után a párt szombaton ismét olyan határozatot fogadott el, ami kizárja a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz. (A szombati kongresszusról bővebben itt olvashat.)

A novemberi határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek akkori frakcióvezető és két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea. Ezt követően a három politikus öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársával együtt megalapította a Párbeszéd Magyarországért Platformot.