Ragaszkodott a jutalomhoz, kilépett a Fideszből

2013.01.28. 06:52 Módosítva: 2013.01.28. 13:13
A kormánypárt összesítése szerint 114 fideszes településvezető kapott év végi jutalmat, egy kivétellel mindenki visszaadta vagy jótékony célra fordította a pénzt. Egyedül a taranyi polgármester nem volt hajlandó erre, inkább kilépett a Fideszből. A Blikk arról írt, hogy a településvezetőkkel szemben a fideszes cégvezetők megtartották jutalmaikat.

Orbán Viktor kormányfő csak az önkormányzati vezetőktől kérte, hogy mondjanak le év végi pluszpénzükről, de vannak olyan megjutalmazott cégvezetők, akik párttisztséget is betöltenek a kormánypártban - írta hétfőn a Blikk.

A XI. kerületben a Fidelitas helyi alelnöke, Lőrincz Gergely 5,5 milliós juttatásban részesült a fogyatékkal élők foglalkoztatási rehabilitációjával foglalkozó Prizma Kft. vezetőjeként. A kerületi sportcéget irányító Kocsis Sándor 3,1 milliót vehetett fel, míg ő fideszes jelöltként indult a 2010-es önkormányzati választásokon - írja a Blikk. Az önkormányzat ezt annyiban pontosította, hogy nem jutalomról, hanem a fizetésbe beépített célprémiumról van szó, ami bruttó összeg.

A Blikk szerint Szegeden is több pártpolitikus vezet városi cégeket, akik szintén milliókhoz jutottak. Makrai László volt fideszes önkormányzati képviselőnek 4 millió forint jutalmat kapott. Szintén képviselő volt Balogi Dániel, akinek 55 ezer forintos megtakarításért fizettek 3 milliós prémiumot. Ugyancsak 3 milliós prémiumban részesült a városi KDNP ügyvezető elnöke, Miklós Péter, aki a Szegedi Intézménytakarító Kft.-t vezeti. Ám hiába a mesés összegek.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Blikknek azt mondta: már a polgármesteri jutalmak visszakérése miatt is számos kritikát kaptak, hogy miért avatkoznak bele az önkormányzati döntésekbe. Kocsis szerint Orbán Viktor pártelnökként kérte párttárásait erre. A cégvezetők esetében már nem lehet általános szabályt felállítani, minden egyedi esetet külön kell vizsgálni – mondta Kocsis.

Egy kivétellel visszafizették

A Magyar Hírlap hétfőn arról írt, hogy a kormánypárti önkormányzati vezetők visszafizették vagy jótékony célokra fordították a számukra megítélt jutalmakat. Kocsis Máté a Magyar Hírlapnak elmondta: csaknem 900 polgármesterrel, alpolgármesterrel kapcsolatban kértek be adatokat a választókerületi elnököktől arról, hogy tavaly év végén részesültek-e jutalomban.

A települések kilencven százalékában nem döntöttek a vezetők jutalmazásáról. Jutalmakról 114 esetben lehet beszélni, ezek közül 93 esetben az érintett vezetők rögtön jótékonysági célra ajánlották fel az összeget. Nyolc esetben a polgármesterek, alpolgármesterek fel sem vették a pénzt, csak megszavazta számukra a testület.

Tizenkét politikus pedig visszafizette a számára megítélt összeget, erre egyetlen somogyi kistelepülés (Tarany) vezetője nem volt hajlandó, ő inkább kilépett a Fideszből.

Orbán kérte

A Blikk január elején arról írt, hogy több adósságokkal küszködő önkormányzatnál is milliós jutalmakat osztottak szét. Múlt szerdán Kocsis Máté arról számolt be, hogy Kubatov Gábor pártigazgatóval közösen levelet írt a Fidesz választókerületi elnökeinek, ebben Orbán Viktor kormányfő kérésének megfelelően felszólították a politikusokat, hogy az önkormányzati testületek által megszavazott és kifizetett jutalmukat fizessék vissza vagy fordítsák jótékony célra.

A miniszterelnök a Vásárosnaményben tartott múlt szerdai kormányülés után azt mondta: ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon. A miniszterek sem kaptak jutalmat, az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés – tette hozzá Orbán.

A miniszterelnök kérésének megfelelően a Fidesz választókerületi elnökeinek csütörtökig kellett összegyűjteniük, hogy a körzetükben a polgármesterek, alpolgármesterek vettek-e fel jutalmat, és ha igen, akkor mennyit.