Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Jogerősen elítélték a korrupt buszsofőröket

2013.01.30. 13:54

A Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa helybenhagyta a Miskolci Törvényszék elsőfokú ítéletét, így jogerőssé vált a Volán vállalat egykori dolgozóinak, volt autóbuszvezetőknek és ellenőröknek az elmarasztalása – adta hírül Fórizs Ildikó, a táblabíróság szóvivője szerdán.

A Miskolci Törvényszék 2012 júniusában a V. Ernő és társai ellen indított vesztegetési ügyben huszonöt vádlottat mondott ki bűnösnek: hat vádlottat 1 év 2 hónaptól 1 év 4 hónapig tartó börtönbüntetésre, nyolc vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre, kilenc vádlottat pedig pénzbüntetésre ítélt, míg két vádlottat felmentett a bíróság. A kiszabott szabadságvesztés végrehajtását hat vádlott esetében 3 évi próbaidőre, nyolc vádlott esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette. A törvényszék nyolc vádlottat előzetes mentesítésben részesített, öt vádlott esetében különböző összegű vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a pénzbüntetések emeléséért fellebbezett. Huszonegy vádlott és védőik felmentésért fellebbeztek, egy vádlott védője továbbá téves minősítés és enyhítésért is, míg két vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette.

Megúszták az ellenőrzést

A vádlottak a Volán vállalat dolgozói voltak, hat vádlott forgalmi ellenőrként helyi és helyközi járatokat ellenőrzött, tizenkilenc vádlott autóbuszvezetőként dolgozott. A forgalmi ellenőrök feladata az autóbuszvezetők ellenőrzése volt, hiányosságok esetén a sofőrökkel szemben különböző fegyelmi büntetéseket, például besorolási bérük bizonyos százalékának megvonását alkalmazták.

Az első-, a másod-, a harmad-, a negyed-, az ötöd- és a hatodrendű vádlott 2010-ben és az azt megelőző években rendszeresen fogadott el különféle összegű pénzjuttatásokat az autóbuszvezetőktől. Cserébe rendszeresen információkat adtak ki az ellenőrzések helyéről, idejéről, illetve az abban részt vevő ellenőrökről. Az ellenőrzéseik során nem a munkaköri leírásuknak megfelelően jártak el azon sofőrök esetében, akiktől pénzt kaptak, hanem például csak névlegesen ellenőrizték őket.

V. Ernő elsőrendű vádlott legalább 86 500 forint, B. Zsolt másodrendű vádlott legalább 60 500 forint, K. Mihály László ötödrendű vádlott legalább 28 000 forint, B. Tamás hatodrendű vádlott szintén legalább 28 000 forint juttatásban részesült. A harmad- és negyedrendű vádlott esetében az összeg nem volt megállapítható.

Helybenhagyták

A Debreceni Ítélőtábla szerdán a korábban kiszabott büntetésre nem kiható, kisebb minősítésváltoztatással helybenhagyta a Miskolci Törvényszék elsőfokú határozatát: a cselekményt folytatólagosan elkövetettnek minősítette, és megállapította, hogy valamennyi vádlott üzletszerűen valósította meg a cselekményeit. Nem adott helyt az ítélőtábla sem az enyhítésre, sem a súlyosításra irányuló fellebbezéseknek.