Vége a divat szűk esztendőinek a külügyben

2013.02.07. 08:36

Kedden frissítették a Külügyminisztérium állami vezetőinek juttatásairól szóló dokumentumokat a kormány.hu-n. Ezeken az adatlapokon összesítik, hogy mennyi az egyes miniszterek, államtitkárok havi illetménye, a cafeteriája, kaptak-e jutalmat, mennyi deviza napidíjat vettek fel, milyen szolgálati kocsijuk van, használnak-e hivatali lakást.

A frissített táblázatokban most feltűnt egy szokatlan juttatás mindhárom külügyminisztériumi állami vezetőnél. 2012-ben bruttó 140 ezer forintot kapott ruházati költségtérítés címén Martonyi János miniszter, Németh Zsolt parlamenti államtitkár és Győri Enikő európai uniós ügyekért felelős államtitkár is.



Ruhapénzt nem találtunk a többi minisztérium vezetőinek juttatási adatlapjain, és a korábbi években Martonyiéknál sem volt ilyen tétel. A Külügyminisztérium sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte: a tárcánál 2012 előtt utoljára 2009 márciusában kaptak ruházati költségtérítést az állami vezetők, akkor a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján fejenként 77 300 forintot. Tehát a Gyurcsány-kormány leváltásától kezdve egészen tavalyig nem kaptak.

A juttatási adatlapokat az egyes minisztériumoknál nem egyforma alapossággal töltik ki, ezért elképzelhető, hogy más minisztérium vezetői is kaptak ruhapénzt, csak ezt nem tüntették fel. Megkérdeztük a Külügyminisztérium sajtóosztályát, hogy tudomásuk szerint a külügyi vezetők egyediek-e a ruházati költségtérítés szempontjából, de azt válaszolták, hogy  más minisztériumok gyakorlatáról nem rendelkeznek információval.