Egyből módosíthatják a költségvetést

2013.02.11. 14:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Nem jó az, ha az ország sikere az ellenzék számára kudarc. Az ország sikere az ellenzék sikere is. Ezt a sikert mi, magyarok, közösen, együtt vittük véghez" - mondta zárásként.

  • A miniszterelnök viszontválasza után a rendes napirend előtti felszólalások következnek. Elsőként Gúr Nándor (MSZP) beszélt arról, hogy ha a kormány nem közönnyel, akkor cinizmussal reagál a szegénységre. Legalábbis erre jutott abból, hogy a szocialisták éhségmeneteit a fideszes városokban tréfás molinók fogadták. "Volt önöknek három alapvető ígéretük: növekvő gazdaság - másfél százalékos a visszaesés. Új munkahelyek - kevesebb ember dolgozik, mint a válság előtt. Radikális adócsökkentés - megtették, a tehetős rétegeknek" - mondta, majd arról beszélt, hogy a reménytelenség az úr Magyarországon. Szó volt még a minimálbérről, a 47 ezer forintról, kutyaadóról és a kivándorlókról.

  • Gúr szinte mindent felölelő felszólalására Czomba Sándor államtitkár egészséges elmúltnyolcévezéssel válaszolt. Mondandójából megtudhattuk, hogy a szocialisták nyolc éves kormányzása rossz volt.

  • "Kétségtelenül keveredtem már olyan helyzetbe, hogy szocialista képviselőtársaim megvádoltak azzal, hogy nem vezetem részrehajlásmentesen az ülést" - kezdte legújabb kioktatását Kövér László, aki nem érti, hogy miért a szocialisták a leghangosabbak. "Ennyire nehéz megszokni az ellenzéki létet? Hát lesz idejük" - mondta.

  • A jobbikos Dúró Dóra erős kezdéssel "az úgynevezett rendszerváltásról" kezdett beszélni, ahonnan hamar eljutott odáig, hogy vannak cigányok, akiknél nics fűtés, vagy azt se tudják, hogy mi az a 14 óra. Ezektől a családoktól ő leginkább elvenné a gyerekeket. "Nem arról van szó, hogy származás vagy bőrszín alapján akarunk [bentlakásos] intézményekben nevelni" - mondta, majd azzal folytatta, hogy mégis ezt szeretnék. Az iskolákat a családoknak járó iskoláztatási támogatásból, és a roma integrációra fordítható összegekből finanszírozná. Amúgy az angol elit bentlakásos iskoláival példálózott.

  • "Az ellenzéknek az a kiváltság adatik, hogy a tények ismeretének hiánya nem akadályozza a tisztánlátást" - kezdte válaszát Balog emberminiszter, aki szerint Dúró olyan általánosságokat mondott, amikre nehéz konkrét választ adni. "Azt mondani egy tőmondattal, hogy semmi értelme és semmi eredménye, ez nem vitaalap" - mondta. Majd arról beszélt, hogy a Magyarországot ötszáz éve terhelő problémát, amilyen a cigánykérdés, azt nem lehet egyik napról a másikra megoldani. Balog arról is beszélt, hogy negyvenezer cigány közmunkás van, ami azért fura, mert a törvények szerint egyáltalán nem lehet ilyesmit nyilvántartani.

  • A kereszténydemokraták elnöke, Semjén Zsolt, a milánói ediktumra emlékezett, amit egészen pikánssá tesz a pápa ma bejelentett lemondása. A milánói ediktumot a római birodalom társcsászárai adták ki 313-ban, ekkor vált bevett vallásá a kereszténység a birodalomban, ami jelentős fejlődés volt a megelőző időszak keresztényüldözéseihez képest.

  • A kormány nevében az eredetileg lelkész Balog emberminiszter válaszolt Semjén felszólalására. Ő is fontos történelmi pillanatnak tartja a kereszténység elismerését. "A mártírok vére, tudjuk, magvetés" - hangzott el, bár Balog miniszter biztos nem a Godot-ra várva egyik kulcsjelenetére, Vladimir és Estragon a nadragulyáról folytatott párbeszédére gondolt.

  • tumblr mi235k78pY1qa8m3po1 1280
    Fotó: Kubatov Gábor/Facebook
  • A Fidesz vezérszónoka, Rogán Antal szerint költői kérdés, hogy szükség van-e rezsicsökkentésre. Az viszont már nem az, hogy miért van szükség rá, mondta, majd arról beszélt, hogy a rezsi az elmúltnyolcévben nőtt a legjobban, amikor kik voltak kormányon? Hát a szocialisták, akik alatt a villany ára száz, a gáz ára százötven százalékkal nőtt. "Ez jellemezte az MSZP kormányzását" - mondta. "Ezek után megkérdezhetnénk, hogy miért nem történt eddig rezsicsökkentés?" - tette fel önmagának a kérdést, de gyorsan hozzátette, hogy ha nem is csökkent, de nem is nőtt a rezsi a Fidesz alatt. Csökkenteni meg azért kell a rezsit, mert sok, mondta. Szerinte a rezsicsökkentés eredményekénet egy átlagcsalád havi 7500 forintot spórolhat.

  • Hogy hogynem, a kormány válaszolni kívánt Rogán Antal felszólalására. "A frakcióvezető úr szavait az ülésteremben gondolom senki sem vitatja" - mondta Fónagy, majd itt is bejelentette, hogy a kormány további rezsiköltségeket szeretne csökkenteni, például a víz- és csatornadíjat és a szemétdíjat is, de akár a kéményseprés díját is. Ennek érdekében megteszik a szükséges lépéseket, amihez kérte is a képviselők támogatását.

  • hát még az egymás mellett elbeszélő, vagy virtuális valóságban élő politikusból. A fokozatos visszaszoktatás jegyében ezért ezen a héten még nem közvetítjük az interpellációkat. Hamarosan összefoglaló cikkel jelentkezünk, amelyben beszámolunk a határozathozatalokról is. A jövő héten már teljes programmal igyekszünk fenntartani kedves olvasóink vérnyomását.