Tiszafüred: válságköltségvetés készül

2013.02.12. 18:02

Ismét van jegyzője Tiszafürednek, mivel a város polgármestere munkáltatóként helyreállította a képviselő-testület által korábban felmentett Spisák György közszolgálati jogviszonyát. Pintér Erika kedden azt is közölte: az adósságrendezési eljárásról szóló törvény értelmében a testület legutóbbi ülésén megalakult az adósságrendezési bizottság.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy Spisák Györgyöt bizalomvesztés címén a képviselő-testület 2012. december 1-jén hozott határozatával mentette fel állásából, két hónap felmentési idővel, egyúttal mentesítette a munkavégzés alól. Helyettes jegyzőnek akkor Rentzné Bezdán Editet, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat főjegyzőjét nevezték ki. A jegyző hivatalosan február 4-től vezeti újra a polgármesteri hivatalt.

Pintér Erika elmondta azt is, hogy Tiszafüred önkormányzata január 29-én tartott ülésén adósságrendezési eljárást kezdeményezett maga ellen. A Szolnoki Törvényszék január 31-én hozott végzésével elrendelte az eljárás megindítását, amelynek időpontja február elseje. A bíróság pénzügyi gondnokként a fővárosi Pátria Consult Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt.-t jelölte ki.

A polgármester jelezte: miután az ellene folytatott fegyelmi eljárás február 4-én lezárult, és munkába állt, az első testületi ülésen megalakították az adósságrendezési bizottságot. A Sóvágó Gyula pénzügyi gondnoktól kapott tájékoztatás alapján ezt követően a városnak 30 napon belül válságköltségvetést kell készíteni, majd 60 napon belül beérkeznek a hitelezői igények, és a hitelezőkkel való megegyezésre 180 napot ír elő törvény.

A tiszafüredi képviselő-testület tavaly december 15-én döntött a polgármester elleni fegyelmi eljárás megindításáról, és annak idejére az elöljárót felmentette a munkavégzés alól. Az eljárást február 4-én lezárták: a határozat szerint Pintér Erika megszegte az önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996-os törvény előírásait, ezért az illetményét egy évre 20 százalékkal csökkentették, ugyanakkor a munkavégzés alóli felmentését megszüntették. A polgármester akkor az MTI-vel azt közölte, hogy munkába állt, és a fegyelmi határozat ellen fellebbezést nyújt be a bíróságon.