588-an jelentkeztek a ócsai devizahitelesek telepére

2013.02.16. 12:58 Módosítva: 2013.02.16. 12:58
Az 588 pályázóból 80 költözhet majd be az ócsai telepre.

Február 15-ig 588 pályázó jelentkezett az ócsai lakóparkban épült szociális lakások bérleti jogára - írta a Belügyminisztérium (BM), az Emberi Erőforrás Minisztérium (EMMI), a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. és a Máltai Szeretetszolgálat közös közleménye.

A pályázat most kezdődő, második szakaszában a Máltai szeretetszolgálat kiválasztja, hogy kik azok, akik alkalmasak lehetnek arra, hogy beköltözzenek az ócsai telepre. A március 20-ig összeálló, rövidített listából pedig egy ötfős bizottság választja ki azt a 80 családot, akik végül beköltözhetnek. A nyertesek kiválasztásának határideje március 25. A bizottságba két főt delegál a szeretetszolgálat, kettőt Ócsa város önkormányzata, egyet pedig a nemzeti eszközkezelő.

A pályázatok benyújtására szolgáló honlapon összesen 701 érdeklődő regisztrált, közülük azonban 113 felhasználó nem aktiválta regisztrációját, az ő jelentkezésüket a rendszer inaktív kategóriába sorolta

Megkérdeztük a Máltai szeretetszolgálatot, hogy a beérkezett pályázatoknak várhatóan hány százaléka felel meg a feltételeknek, és hogy hány családot ajánlanak majd a bizottságnak, de választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Megfelelő jövőkép kell

Ahogy arról már írtunk, a pályázókat a Máltai szeretetszolgálat munkatársai keresik majd fel, hogy feltérképezzék életmódjukat, viszonyaikat. A csoport azt is vizsgálja, hogy az adott család „megfelelő jövőképpel” rendelkezik-e, és beállítottságuk „közösségépítőnek” tekinthető-e. „Közösséget akarunk létrehozni, és ehhez illő embereket keresünk” – magyarázta a helyszínen a rangsorolás szempontjait a programot vezető szolgálat vezetője, Kozma Imre atya. „Fontos, hogy a kiválasztottak érezzék, az élet az egymással való kapcsolatban bontakozik ki." A helyszínen korábban tartott sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy depressziós embereket nem akarnak a telepre.

A 80 házas teleppel kapcsolatban számos kritika felmerült. Az ugyanis Ócsától távol, 5 kilométerre fekszik, a tömegközlekedés nem megoldott. Bár az infrastruktúrát is ki kell építeni, még így is indokolatlanul nagy összeget, 2,3 milliárdot fordítanak a beruházásra. A házakban ugyanakkor nincs gáz. Ahogy bemutattuk, az összeg harmadába került volna, hogy ennél komfortosabb, új házakat vegyenek a környéken. Ahol az országos átlagnál kisebb a kereslet, tehát a vásárlónak könnyebb dolga van.

A Belügyminisztérium magyarázata szerint "az egyforma házak üzemeltetése, karbantartása olcsón és ésszerűen oldható meg. Ezzel szemben a különböző nagyságú, állapotú, rezsijű, elszórtan elhelyezkedő házak esetében jelentős hátrányok jelentkeznek."

.