Névvel, címmel is kikerült a netre a HÖK-ös lista

2013.02.20. 10:38 Módosítva: 2013.02.20. 15:20

Már nemcsak a jellemzések, de a diákok neve, lakáscíme, e-mail címe, telefonszáma is kikerült a netre arról a listáról, amit állítólag az ELTE BTK hallgatói önkormányzata készített a gólyákról éveken át.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő véleménye az ügyről

"Ezeknek az ELTE BTK HÖK-ös székletmintáknak nincsenek szüleik, akik néhány megérdemelt sallert helyeznének el a pöcsösök pattanásos pofiján?" (Forrás: Deutch Tamás Twittere)

Az atv.hu írta meg, hogy 2007 óta minden évben elkészült a lista. Ezen az új hallgatók neve, középiskolája, telefonszáma, pólómérete, kollégiumi elhelyezés iránti igénye és egy általuk elküldött vicc mellett egy rövid jellemzés is szerepelt. Itt olyan megjegyzések kerültek a hallgatók neve mellé mint „jó segg”, „óriási ribanc”, "kis liberó buzigyerek", "rendes, katholikus lányka", "elempés libernyák" „szerintem cigó", „leplezetlenül buzeráns" vagy "belpesti zsidó picsa". A lista szerint a gólyák iwiw- és Facebook-profiljairól is adatokat gyűjtöttek, és azt is megnézték, vannak-e közös ismerőseik az aktuális HÖK-tagokkal. A nevek mellett betűjelekkel (A, B, C, D, E) jelölték a vélt szocialista, SZDSZ-es vagy LMP-s, fideszes és jobbikos pártszimpátiát.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzatának listája sérti az emberi méltóságot, az érintettek jó hírnevét és becsületét. A Péterfalvi Attila elnökletével működő hatóság kedden azt közölte: álláspontjuk szerint a jogsértés a személyes adattal való visszaélés vétségének törvényi tényállását is kimerítheti. Ilyen esetekben büntetőeljárás csak akkor indítható, ha valaki feljelentést tesz.

Fábri György, az ELTE közkapcsolati rektorhelyettese az Indexnek kedden azt mondta: az ELTE vizsgálja, hogy valóban készültek-e ilyen listák. Ha ez bebizonyosodik, annak akár büntetőjogi következményei is lehetnek. Dezső Tamás, a bölcsészkar dékánja szerda délután azt közölte: a vizsgálóbizottság állásfoglalásától függetlenül "mélységesen, és megrendíthetetlen elszántsággal ítélek el minden származásra utaló, vallási, nemi, világnézeti, ideológiai vagy más identitásbeli alapon történő megkülönböztetést vagy erre irányuló szándékot. Nem csak a szándék tényét, de az emberi méltóság más aspektusait sértő stílusát is mélységesen megalázónak tartom."

A dokumentumot készítő Silhavy Máté – aki 2009-ben az ELTE BTK HÖK alelnöke volt – elismerte a táblázat létezését, ugyanakkor tagadta, hogy az jellemzéseket is tartalmazott volna. Szerinte azokhoz sokan hozzáférhettek, és nem tudni, ki írta a megjegyzéseket.

Az ELTE BTK HÖK kedden kiadott közleménye határozottan visszautasítja azokat a vádakat, hogy bármikor, bármilyen formában hallgatókat diszkriminált vagy listát készített vallási, etnikai vagy világnézeti hovatartozásukról. A HÖK honlapján megjelent "egyetlen hiteles közlemény" szerint a gólyatáborban résztvevő hallgatókról most is csak egy regisztrációs adatbázist készítenek, amelyen a név, születési hely, idő, szak/szakirány, lakcím, e-mail cím, telefonszám mellett rögzítik a hozzátartozó elérhetőségét, a diák esetleges betegségét, allergiáját és a gólyatábori pólóhoz a méretét.

A HÖK szerint ezen kívül még két oszloppal bővítették a táblázatot: beírták, hogy a diák melyik gólyatábori csapatba került és hogy jelentkezett-e kollégiumba. "Elutasítjuk azon vádakat, hogy a fentieken kívül még bármilyen más adatot rögzítettünk ezen táblázatokban" - írták a közleményben. A bölcsészkari HÖK felszólította az ATV-t, hogy bizonyítsa a listák hitelességét, ellenkező esetben a bírósághoz fordulnak hitelrontás, rágalmazás és becsületsértés miatt.

Nemcsak a hallgatók világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján való adatbázisba rendezése jogsértő, de az ilyen lista közlése és terjesztése is.

Más listák is terjednek

Nem a Semmelweis Egyetemen működő Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület készítette azt a listát, amelyet több szerkesztőségnek, így az Indexnek is elküldtek egy kitalált e-mail címről. A listán 56 név szerepel, a hozzájuk tartozó telefonszámokkal, e-mail címekkel és iwiw-linkekkel. A nevekhez ilyen megjegyzéseket fűzött valaki: "husi. hátulról dugható", "a szopósszájú barátnője elmegy", "csöcsike", "rusnya egérarcú", de politikai jellegű vagy származásról szóló utalások nincsenek. A levél szerint a Semmelweis Egyetemen a gólyatábort szervező Instruktor Öntevékeny Csoport Egyesület választja ki a gólyatáborban segítő önkéntes felső éveseket. Akit elsőre nem választottak ki, a tartaléklistára került, közülük pótolták a kiesőket. Róluk készült a lista.

Szarvas Gábor, az Instruktor Öntevékeny Csoport vezetője az Indexnek azt mondta: a lista nem gólyák nevét, hanem a velük foglalkozó instruktorokat sorolja fel valamelyik korábbi táborukból. Az elnök határozottan kijelentette, hogy ilyen megjegyzésekkel náluk soha nem készült lista. Azt ugyanakkor nem zárhatják ki, hogy valaki készített ilyet, miután ezer tagjuk van, de egyes személyek cselekedeteiért a szervezet nem kíván felelősséget vállalni. Az öntevékeny csoport szervezi az egyetem gólyatáborait, amelyek más intézményekétől eltérően akár 5-6 naposak is lehetnek. Ezek a közösségformálást, a csapatépítést szolgálják és minden eszközzel igyekeznek elkerülni bármilyen botrányos feladatot vagy jelenetet. Alapszabályuk szerint az instruktorok például hozzá sem érhetnek a táborban részt vevő gólyákhoz.