Az MTA-sok viszik tovább Kálmán tanszékét

2013.02.27. 15:17

Ugyan Kálmán László távozása után az ELTE alkalmazásában valóban csak egy oktató marad az elméleti nyelvészet tanszéken, az MTA Nyelvtudományi Intézetének több dolgozója továbbra is részt vesz a két intézmény által közösen gondozott szak működtetésében, közölte Siptár Péter, a tanszék vezetője.

Kálmán László docensnek az egyetemi leépítések miatt távoznia kell az ELTE-ről. Kedden az Indexnek azt mondta: az elméleti nyelvészet ezzel egyfős tanszékké válik az ELTE-n.

Siptár Péter ezt azzal pontosította, hogy a tanszék Kálmán László elbocsátása után legfeljebb az ELTE fizetési listáján lesz egyszemélyes. Ugyanis a tanszék immár több mint két évtizede az ELTE és az MTA szerződése értelmében úgynevezett kihelyezett tanszékként működik. Ez azt jelenti, hogy az oktatók többsége nem az ELTE, hanem az MTA Nyelvtudományi Intézetének dolgozója, fizetését is onnan kapja, és munkaköri kötelességei közé tartozik az oktatás a tanszéken, amely egyébként fizikailag is a Nyelvtudományi Intézetben történik, vagyis az ELTE-nek rezsiköltségei sincsenek vele.

Mint Siptár Péter levelében írja: az ELTE korábban két teljes és két félállást finanszírozott. Ez csökkent az idők folyamán egy teljes plusz kétszer 1/8 állássá. Ez utóbbi két töredékállás egyike szűnt meg tavaly, a másik meg éppen most. Siptár szerint a tanszék nem-ELTE-s dolgozói önzetlenül és kötelességükön messze túlmenően fáradoznak (az ELTE szempontjából: ingyen) a szak hallgatóinak, valamint a bölcsészkar évente több száz nem elméleti nyelvészet szakos hallgatójának oktatásán.