Miskolc adósságának javát a kormány fizeti

2013.02.27. 18:11

Az eredetileg bejelentett 50 helyett Miskolc adósságállományának 70 százalékát vállalja át a kormány – jelentette be szerdán Kriza Ákos polgármester, valamint Csöbör Katalin és Sebestyén László fideszes országgyűlési képviselők.

A polgármesteri hivatal közleménye szerint Miskolc nettó adósságállománya meghaladta a 36 milliárd forintot, jelentősen megnehezítve a város működését, hiszen ez csaknem annyi, mint a borsodi megyeszékhely éves költségvetése.

A 70 százalékos átvállalás 25 milliárdot jelent, ami óriási eredmény és könnyebbség Miskolc számára – olvasható a tájékoztatóban. Az adósságrendezésről szóló megállapodást szerdán írták alá a Belügyminisztériumban.

Szeged és Szolnok is fellélegezhet

Negyvenmilliárd forintnyi önkormányzati adósságot vállal át az állam Csongrád megyében tíz településtől, az erről szóló megállapodásokat szerda délután írták alá az Államadósság Kezelő Központ, a pénzintézetek és a települések képviselői Szegeden. Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged, és Algyő összességében csaknem 40 milliárd forint adósságtól mentesül.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ötezernél nagyobb lélekszámú települések esetén átlagosan az adósságállomány közel hatvan százalékának rendezését vállalta át az állam – jelentette be Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője, Szolnok polgármestere az adósságrendezési dokumentumok aláírása alkalmából szerdán a Tisza-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Szolnoktól adósságának 65 százalékát, 13 milliárd 702 millió forintot vállaltak át, ami lehetővé teszi, hogy csütörtökön a megyei jogú város működési hitel nélkül fogadhassa el az idei évre szóló költségvetését. Boldog István, a Fidesz országgyűlési képviselője, Kétpó polgármestere elmondta: a megye déli részének „adósságba vert” települései közül több még a 70 százalékot is kitevő adósságátvállalásban részesült. Így Törökszentmiklós 2,4 milliárd, Mezőtúr 2,2 milliárd, Tiszaföldvár 302 millió és a kamatai, valamint Kunszentmárton 854 millió forint pénzügyi tehertől szabadul meg.

Pócs János, az Alsó-Jászság fideszes parlamenti képviselője, Jászapáti polgármestere arról számolt be, hogy Jászberénytől 1,2 milliárd, Jászapátitól 216 millió forintnyi adósságot vállalt át az állam. Konkrét számok említése nélkül megjegyezte: Jászladánytól és Újszásztól adósságának 70-70, míg Jászkisértől és Jászárokszállástól az adósság 45, illetve 42 százalékát vették át.

500 milliárdos program

Navracsics Tibor tavaly december 14-én jelentette be, hogy teljes egészében átveszi az állam 1655 ötezer lakosúnál kisebb település adósságát, és húsz olyan hely van, aminek a hitelfelvételét esetenként vizsgálja meg a kormány.

Az idei évben körülbelül 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé. Ezek az összegek nem érintik az Európai Uniós elszámolás szerinti (ESA) államháztartási hiány összegét, mert mind a bevételi, mind a kiadási oldalon megjelennek

Az 5 ezer fő alatti települések adósságának teljes összegét átvállalja a költségvetés, kivéve a vállalkozási célú – például fürdővásárlásra felvett – hiteleket, amiknél legfeljebb 40 százalék lehet az átvállalás. Az 5 ezer fő feletti településeket négy kategóriába sorolják: megyei jogú város, 10 ezer fős lakosságszámot meghaladó város, 5-10 ezer fő közötti város, illetve 3 ezer főt meghaladó község.

Az adósságátvállalás mértéke az 5 ezer fő feletti településeknél 40-70 százalék, a település 2012. június 30-án megállapított, egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége alapján. A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál az adósság átvállalásának mértéke 40 százalék.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter december 22-én jelentette be, hogy Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának a felét is átvállalja az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében.