Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Idén 100, jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át az állam

2012.12.09. 08:00

A költségvetési törvényjavaslathoz kapcsolódó, zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány szerint idén kb. 100, jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé.

Ezek az összegek nem érintik az Európai Uniós elszámolás szerinti (ESA) államháztartási hiány összegét, mert mind a bevételi, mind a kiadási oldalon megjelennek – magyarázta a napokban tartott tájékoztatón Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára.

Az 5 ezer fő alatti települések adósságának teljes összegét átvállalja a költségvetés, kivéve a vállalkozási célú – például fürdővásárlásra felvett – hiteleket, amiknél legfeljebb 40 százalék lehet az átvállalás. Az 5 ezer fő feletti településeket a módosító indítvány négy kategóriába sorolja: megyei jogú város, 10 ezer fős lakosságszámot meghaladó város, 5-10 ezer fő közötti város, illetve 3 ezer főt meghaladó község.

Az adósságátvállalás mértéke az 5 ezer fő feletti településeknél 40-70 százalék, a település 2012. június 30-án megállapított, egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége alapján. A fővárosi és a kerületi önkormányzatoknál az adósság átvállalásának mértéke 40 százalék. Banai Péter Benő elmondta: a költségvetési hiányt csak az adósságot terhelő – néhány milliárd forintot kitevő – kamatfizetési kötelezettség növeli.  • Vennék
  • Hírek