A Fidesz gyurcsányosítja a Budapestre látogató Pontát

2013.03.06. 14:00
A Jobbik mellett a Fidesz sem hagyja majd kihasználatlanul Victor Ponta szombati látogatását. A román kormányfő az MSZP rendezvényére érkezik Magyarországra. A kormánypárt arra emlékezteti majd az itthoni közönségét, hogy Ponta meghívásával a szocialisták lényegében annullálták Mesterházy Attila pártelnök kolozsvári bocsánatkérését.

Az MSZP külpolitikáját támadja majd a Fidesz a román kormányfő budapesti látogatása alkalmából.

A kormánypárt szerint a szocialisták nagy hibát követtek el Victor Ponta meghívásával. A román politikus szombaton azért érkezik Budapestre, hogy részt vegyen az MSZP évértékelő rendezvényén a Papp László Sportarénában.

Fideszes forrásból úgy tudjuk, hogy a Fidesz Ponta magyarellenes megnyilvánulásaira alapozva az itthoni és az erdélyi választóknak címzett üzenettel indítja majd a kampányt. A Fidesz szerint ugyanis Ponta meghívása lényegében annulálta Mesterházy Attila januári erdélyi Canossa-járását.

A szocialista pártelnök Kolozsváron elnézést kért pártja korábbi határon túli politikájáért. „2004. december 5-én az MSZP egy rossz politikai kérdésre rossz választ adott, kárt okozva ezzel a magyar-magyar kapcsolatoknak és olyan érzést keltve, amely joggal sértette a határon túl élő honfitársainkat. Ez téves politikai döntés volt, amiért elnézést szeretnék kérni mindenkitől, akit ezzel megsértettünk” – mondta Mesterházy.

A Fidesz a román miniszterelnök jelenlegi belpolitikai lépéseit is felhasználja majd a kritikákhoz. A párt szerint ugyanis a vizitdíj bevezetése és az IMF követeléseinek átvétele nagyon „gyucsányos” imázst kölcsönöz Pontának.

A kormányfői látogatás azért sem lesz zökkenőmentes, mert a Jobbik már korábban bejelentette, hogy Mindannyian székelyek vagyunk jeligével székely zászlós tüntetést tart az MSZP-s évértékelő rendezvény környékén.

Victor Ponta az elmúlt hetekben a magyarországi székelyzászlókitűzési-hullám idején azt nyilatkozta, hogy a Fidesz csak több szavazatot akar szerezni a magyarországi választásokon. Szerinte "semmilyen probléma" nincs Románia és Magyarország között.