A vizuális elrettentés volt a cél

2013.03.08. 12:11
Húsz kigyúrt őr védte csütörtökön a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházát, miután fiatalok egy csoportja megpróbálta elfoglalni. A Fideszben állítják, hogy nem az egyik Fidesz-vezető által irányított Fradi szekuritisait kérték fel a házfoglalók elleni fellépésre. A védőcsapat fradis tagja, Sz. Ferenc, akiről kiderült, hogy gyilkosságért ült börtönben, közleményben azt írta, erkölcsi kötelezettségének tartotta, hogy támogassa pártját a nehéz helyzetben.

Egyetlen portás felügyelte a Lendvay utcai Fidesz-székházat, ahol többek között Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábor van irodája. Az elhanyagolt külsejű épületbe csütörtökön az alkotmány módosítása ellen tüntető fiatalok törtek be, a párt az éjszakáig elhúzódó ostromállapot alatt igyekezett megszervezni a ház védelmét.

Izomemberek kellettek

Az Index kérdésére a Fideszben azt mondták, hogy a házfoglalási kísérlet a magyar politikában eddig ismeretlen eszköz volt, így a pártot is felkészületlenül érte a csütörtöki akció. Azt viszont tagadták, hogy az épület megvédéséhez a Ferencváros sportklub biztonsági cégétől, a Fradi Securitytől kértek volna segítséget.

Azt állították, hogy a székházban egy biztonsági protokoll alapján riasztottak egy közelebbről meg nem nevezett örzővédő vállalkozást. A cég hozott magával húsz embert, akik kora délutántól átvették a ház és az udvar védelmét, este pedig ők voltak azok, akik a tüntetőkre rázárták a székház udvari vaskapuját.

Forrásaink közlése szerint az volt a cél, hogy lehetőleg erőszak nélkül, kizárólag demonstratívan, vizuális elrettentéssel oldják meg az ügyet, ezért hívták a legkigyúrtabb embereket.

A fradis kapcsolat híre akkor terjedt el, amikor a házfoglalók hangbeszélőn közölték, hogy Kubatov Gábor pártigazgató csütörtök este, a székházfogalás legfeszültebb időszaka alatt a székházban tartott eligazítást az őrzővédő embereknek. Kubatov fideszes funkciói mellett a Ferencváros elnöki tisztét is ellátja.

Siheder tévúton

Közben az is kiderült, hogy az örzővédők közül az egyik biztosan a Frady Security embere. Sz. Ferenc ráadásul több mint tíz évet töltött börtönben emberölés miatt. Kubatovval való összefüggést azonban Sz. Ferenc saját Facebook oldalán cáfolta.

A férfi azt írta, hogy a Fidesz-székháznál kialakult kaotikus állapotokra tekintettel döntött úgy, személyesen is közbe kell lépnie. „Engem sem Kubatov Gábor, sem más nem bízott meg semmilyen feladattal! A Fidesz Magyar Polgári Párt elkötelezett híveként, erkölcsi kötelezettségemnek tartottam, hogy pártomat ebben a nehéz helyzetben is támogassam! A múltamat nem tagadom, hogy sihederként, az életem tévútra került, de mára példás családapa, és tisztességes ember vagyok! A diákok keresik a maguk igazát, de egyet meg kell érteni, hogy a törvény, és a jogkövető magatartás, minden magyar állampolgárra vonatkozik!”