30 rendőr vitetett el egy táblát

2013.03.08. 14:06
Az egyetemfoglalás hat résztvevője flashmobbal akarták felhívni Áder János figyelmét egy nyílt levélre, amit neki írtak, de a több tucat rendőr azonnal elküldte őket a transzparensükkel.

Délelőtt 11 órára az egyetemfoglalás résztvevői flashmobot hirdettek a Köztársasági Elnöki Hivatal főbejárata elé, hogy felhívják „a közfigyelmet az általuk a köztársasági elnökhöz intézett nyílt levélre”.

A demonstrálók azt kérték Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá az Alaptörvény negyedik kiegészítését, mivel az szerintük a demokráciát veszélyeztetné az egymásnak ellentmondó értelmezési lehetőség miatt, meg hogy megmondja, mi számít családnak.

A közleményükben le is lőtték, hogy mi fog történni a flashmobon: a levél nagyméretű változatát akarták prezentálni. Csakhogy amint összetákolták a 1,5 × 2,5 méteres transzparenst, a rendőrség közbelépett, és utasították a két transzparenstartót és négy társukat, hogy hagyják el a Szent György teret. A szervezők nem értették, miért kellett „területrendezés” ürügyén elvinniük a sorompóig a táblát, de eleget tettek a kérésnek.

Mint mondták, nem volt idejük a szervezésre, ezért voltak ilyen kevesen. A rendőrök ennek ellenére alaposan felkészültek, több mint harmincan voltak a helyszínen. Az egyikük még segített is a tüntetőknek odébb vinni a táblát, amit a demonstrálók rövid sajtótájékoztató után el is vittek.