Balog megbánta Szaniszló kitüntetését

2013.03.14. 19:42

Balog Zoltánnak nem volt tudomása az egyik Táncsics-díjazott sértő megnyilvánulásairól.

Az emberi erőforrások minisztere közleményében közölte, hogy „2013. március 15-e alkalmából egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek.”

„Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt” – közölte Balog Zoltán.

„Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére” – áll a miniszter nyilatkozatában.

Balog Zoltán csütörtökön Táncsics Mihály-díjat adott át Szaniszló Ferencnek, az Echo TV műsorvezetőjének. A díjat az újságírói tevékenység elismerésére alapították 1990-ben, a kitüntetett 400 ezer forintot, az adományozást igazoló okiratot és érmet kap. Szaniszló Ferencnek 2008 óta megy a Világ-panoráma című külpolitikai műsora, egy 2009-es adásban arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a zsidók áttelepítésre, ha Izraelben elfogy a kőolaj, de "hol van még hely, ahol szeretnék őket?" - tette fel a kérdést. 2011 márciusában ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát, tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, és NATO-gépekkel bombázták a tározót.

A kitüntetés számos kisebbségi jogvédőt felháborított, de tiltakozott ellene az MSZP is.  • Hírek
  • Hitelkártya