Túrós szerint felmentjük a megélhetési bűnözőket

2013.03.23. 14:57

Jövőre egymilliárd forintra nő a polgárőrség éves támogatása a mostani 750 millióról – közölte Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) rendezvényén. A tanácskozást annak kapcsán hívták össze, hogy bűnmegelőzési mintaprogram indul száz településen. A mintaprogram 2014 végéig tart, a tapasztalatokat dokumentálni és értékelni fogják.

Azokon a területeken, aholsok idős ember él egyedül, szeretnének pánikriasztó rendszert kiépíteni, hogy veszély esetén a polgárőrök vagy a rendőrök rövid időn belül a helyszínen legyenek.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a napokban huszonkét autót ad át az OPSZ-nek, továbbá 200 kerékpárt, 20 segédmotoros kerékpárt és lovas felszerelések vásárlására 25 millió forintot ad az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Túrós András, az OPSZ elnöke álkriminológiai fogalomnak nevezte a megélhetési bűnözést, azaz a kisebb súlyú, de folyamatosan elkövetett bűncselekményeket. „Gyakorlatilag erkölcsi felmentést adtunk egy bűnözői körnek” – fogalmazott az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy korábban a megélhetési bűnözés „folyamatos napirenden tartása miatt egyes hatóságok aktivitása csökkent”, mert beletörődtek a kialakult helyzetbe.