Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Tobin-ügy: A kormány nekimenne az EB-nek

2013.03.23. 09:17
A kormány jelentést nyújtott be a parlamentnek amelyben a Tobin-ügy részleteiről ad tájékoztatást, és arra kéri az Országgyűlést, hogy foglaljon állást Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosának az ügyben tanúsított eljárásával kapcsolatban.

A parlament honlapján olvasható írás leszögezi: a "szabadság, biztonság és igazságosság" térségeként jellemzett Európai Unióban elfogadhatatlan, hogy valaki elkerülje cselekményének büntetőjogi következményeit amiatt, hogy valamely tagállam nem megfelelően alkalmazza belső jogában az Európai Unióban elfogadott uniós jogi aktusokat.

Az ügy jelentőségére és nemzetközi összefüggéseire tekintettel, a kormány nevében a közigazgatási és igazságügyi miniszter által benyújtott jelentés tájékoztatást ad az uniós biztos nyilatkozatairól és az arra adott válaszokról, a Tobin-ügy részleteiről, illetve uniós jogi hátteréről.

Egyebek mellett ismertetik: Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosa a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott, 2013. március 9-én megjelent interjúban olyan nyilatkozatot tett, amelyben megkérdőjelezi a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, és érthetőnek nevezi, hogy egy Magyarországon jogerősen elítélt bűnelkövetőt Írország nem ad át a magyar hatóságoknak a bírósági ítélet végrehajtása érdekében.

A magyar kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak tartja, hogy az uniós biztos párhuzamot vonjon egy egyedi esetben hozott ítélet végrehajtása és az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése között. Elfogadhatatlan, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülés, alapvető jogok és uniós polgárság biztosa, akinek a feladata, hogy elősegítse a "szabadság, biztonság és igazságosság" érvényesülését az Európai Unióban, azon túlmenően, hogy nem tudott hatékonyan közreműködni annak elérésében, hogy egy tagállam bírósága által hozott jogerős határozatot egy másik tagállamban végrehajtsanak, érthetőnek tartja a végrehajtás megtagadását, ezzel mintegy bátorítva az Európai Unió alapértékeinek semmibe vételét - áll a jelentésben.

Az a közvetlen összefüggés, amit a biztos megteremteni igyekszik a Magyarország által tett lépések – amelyek a biztos értelmezésében megkérdőjelezik az igazságszolgáltatás függetlenségét – és az ír bíróság döntése között, aláássák a kölcsönös bizalmat és mindazon értékeket, amelyeket az Európai Bizottságnak képviselnie és védelmeznie kellene - zárul a jelentés.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két kisgyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Csütörtökön ugyanakkor kiderült, hogy magánokirat-hamisítás gyanújával új büntetőeljárást indít a Fővárosi Főügyészség Francis Ciarán Tobin ellen. Az ír férfi 2006-ban meghatalmazást adott egy magyar ügyvédnek, ám a korábbi sajtóhírek szerint ekkor ő már Írországban volt. Ha bebizonyosodik, hgoy Tobin nem a magyar fővárosban írta alá a budapesti keltezésű meghatalmazást, akkor a bírósági dokumentumok közé becsatolt irat hamis magánokirat.

Az ügyészség korábban már indított nyomozást magánokirat-hamisítás gyanúja miatt, de ezt megszüntették. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint az ügyészség megállapította, hogy a magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított nyomozás korábbi megszüntetése nem volt megalapozott, a bizonyítás nem volt teljes körű, ezért rendelték el a nyomozás folytatását.