Még a sószóró is megcsúszott

2013.03.27. 06:49

Szalagkorlátnak ütközött egy sószóró teherautó az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 46-os kilométerszelvénynél. Személyi sérülés nem történt, a hatvani tűzoltók hajnal fél ötre már végeztek is a mentéssel.

Az OKF reggel hétkor kiadott összesítése szerint a kamionforgalom kedd délutáni újraindítása után már több mint száz alkalommal riaszották a tűzoltókat hóban elakadt vagy balesetet szenvedett járművekhez.

Ahogy azt párhuzamos cikkünkben is írjuk, egyre csak esik a hó. Az Időkép pillanatnyi helyzetképe szerint Bács-Kiskun, Csongrád és Békés kivételével az egész országban havazik szerda reggel is. A MÁV közlése szerint ez egyelőre nem okoz komolyabb fennakadásokat a vasúti közlekedésben, hajnalban minden vonat időben elindult. Kisebb, 5-10 perces késések több vonalon is előfordulnak.

A MÁV munkatársai nagy erőkkel dolgoznak a vasúti pályák mentén, több százan jégmentesítik a váltókat és takarítják a peronokat. Az elhaladó vonatok menetszele azonban felkavarja a frissen leesett havat, s emiatt szinte minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.

Az utak viszont országszerte havasak, a Magyar Közút közleménye szerint a fő- és mellékúthálózaton is téliesek az útviszonyok. Az Útinform emellett még arról is beszámolt, hogy Tárnok környékén intenzív a havazás, így ott még a látótávolság is lecsökkent.

A Magyar Közút munkagépei éjszaka és a reggeli órákban is megállás nélkül dolgoztak, ennek ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, csúszósak, Csorna közelében jégbordásak, Baja térségében jeges szakaszokra kell számítani.

A szél többnyire gyenge vagy szélcsend van, viszont Heves, Nyékládháza és Sátoraljaújhely környékén közepese erősségű szél fúj. Egyelőre jelentősebb hófúvásokról nem érkezett információ, viszont Zala megyében a sármelléki bekötő út a reggeli órákra járhatatlanná vált.

A rendkívüli időjárási viszonyokra tekintettel a 61-es főút Zala megyei szakaszán megtiltották a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedését, már a Somogy megyei szakaszon Inkénél kell rendőri terelésre számítani, kerülni Nagykanizsa irányába a 68-as főút felé lehet. Zala megyében a 75-ös főúton a 27-es és a 35-ös kilométerszelvények között teljes lezárás van továbbra is érvényben az elakadt járművek és a hó helyzet miatt.