Börtönbe kerülhet Csatáry László

2013.03.28. 11:15 Módosítva: 2013.03.28. 16:33

Életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai kerületi bíróság a szlovákiai város Népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet, erősítette meg Milan Filicko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője.

A város egykori csendőrparancsnokát, aki ellen háborús és emberiesség elleni, így el nem évülő bűncselekmények gyanújával tavaly Magyarországon is eljárás indult, a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után egynapos per során, a távollétében ítélték halálra "fasiszta megszállás és kollaboráció" bűncselekmények miatt.

A megváltoztatott ítéletet a szlovák hatóságoknak még kézbesíteniük is kell, ezt a szlovák igazságügyi tárca nemzetközi jogsegély keretében teljesíti majd. Ha megérkezik az ítélet, Szlovákia nemzetközi elfogatóparancsot adhat ki Csatáry ellen, hogy letöltse büntetését.

A hatályos magyar jogszabályok alapján azonban Magyarország nem köteles kiadni Csatáryt a szlovákoknak, büntetését Magyarországon töltheti le. Ha Szlovákia ragaszkodik a kiadatáshoz, azt az 1948-as ítéletben nem vizsgált bűncselekmények vádjával kezdeményezheti. Filicko tájékoztatása szerint a kassai ügyészég szeptemberben háborús bűnök miatt eljárást is indított a volt városparancsnok ellen.

Csatáry László a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ (SWC) állítása szerint 1944 tavaszán az akkor Magyarországhoz tartozó Kassán rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásában. Csatáry Lászlót Efraim Zuroff, az SWC jeruzsálemi irodájának vezetője jelentette fel 1944-es, majd később 1941-es deportálások miatt. Ez utóbbi feljelentést a Budapesti Nyomozó Főügyészség alaptalannak minősítette.