Jolán
2 °C
4 °C

Cáfolják, hogy megsérült volna a Munkácsy-kép

2013.04.02. 17:00

A Déri Múzeum igazgatója vizsgálatot rendelt el a három Munkácsy-kép - az Ecce homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt - aktuális állapotának felmérésére, amelynek eredményéről tájékoztatják a közvéleményt. A múzeum egyidejűleg cáfolja azt a sajtóértesülést, amely szerint szállítás közben maradandóan megsérült volna az Ecce homo.

Mint arról beszámoltunk, a nyáron megsérült festményt a hivatalos információkkal szemben nem sikerült helyrehozni. A lapunk birtokába került restaurátori szakvélemény szerint a szakszerűtlen szállítás miatt a 36 négyzetméteres kép "súlyosan maradandó károkat" szenvedett. „A károkat megkíséreltük helyreállítani, a belső, kevésbé sérült részeket mérsékelt sikerrel, míg a közvetlen károsodott baloldali részeknél sikertelenül.” - írta akkor az a restaurátor, aki végül lapunknak tagadta, hogy szavai azt jelentették, amit, állítva, hogy a képpel minden rendben.

Deformálódás

"2012 nyarán a bécsi Künstlerhausból Debrecenbe történő szállítás során Munkácsy Mihály Ecce homo című festményének vászna egy részén a kibontás után deformálódást észleltek a restaurátorok. Ez a deformálódás megnyomódás következtében keletkezett. A restaurátorok alaposan megvizsgálták a festményt és elvégezték a szükségesnek ítélt beavatkozásokat. Azonnal nem értek el kielégítő eredményt, de a főrestaurátor annak a reményének adott hangot, hogy a feszítés során - és a megfelelő klíma hatására - megszűnik a vászon elváltozása. Már a felfeszítés során örömmel lehetett látni a vászon kisimulását. Hetek múlva teljesen eltűnt a deformálódás, vagyis nem történt maradandó sérülés" - részletezte a történteket a múzeum közleménye.
A dokumentum szerint az Ecce homo Bécsből Budapestre történő szállítását nem a Déri Múzeum rendelte meg, hanem a Magyar Nemzeti Galéria, így a szállító céget sem a Déri Múzeum választotta ki.


Ilyen méretű képek (az Ecce homo 405x650 cm nagyságú) szállítása mindig veszélyeket rejt magában. Az elmúlt két évben a Munkácsy-trilógiát több helyszínen (Pécsett, Budapesten és Bécsben) is bemutatták. Ezt a Déri Múzeum rekonstrukció miatti zárva tartása tette lehetővé és indokolttá - olvasható a közleményben, amely emlékeztetett arra, hogy nemzetközi együttműködés jött létre Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Galéria, a Munkácsy Alapítvány, a Künstlerhaus Wien és a Déri Múzeum között. A közönség részéről ugyanis elementáris igény mutatkozott a képek együttes megtekintésére. "Ládában, feltekerve tartani az Ecce homót felelőtlenség és pazarlás lett volna".
Az elmúlt év nyarán remélhetőleg végleg hazatért a trilógia. A Déri Múzeum Munkácsy terme jelentős átalakításon ment keresztül: európai színvonalú lámpák biztosítják a tökéletes megvilágítást, sikerült teljesen besötétíthetővé tenni a termet, és biztosított a képek állagának védelme is. 2013. január 21-től a látogatók számára adott a lehetőség, hogy fényjátékkal kísért bemutató keretében nézzék meg a festményeket - olvasható a Déri Múzeum közleményében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?