Két gyerekkel megváltható a röghöz kötés

2013.04.04. 14:12 Módosítva: 2013.04.04. 14:17

A tervek szerint a hallgatók a következő tanévtől szerződés helyett egy nyilatkozatot írnak majd alá, és aki két gyermeket nevel, ezzel tanulmányainak állami finanszírozásáért a tőle elvárt kötelezettséget teljesíthetné is. A részletekről jövő szerdán dönt a kormány - mondta Klinghammer István a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének küldöttgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón.

Mint az Index megírta: bár a kormány sok engedményre kész, ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az állami támogatással diplomát szerzők bizonyos ideig Magyarországon dolgozzanak. Ha ezt nem tartják be, akkor vissza kell fizetniük az államnak a képzésükre fordított összeget.

Az eddigi nyilatkozatok szerint 20 év alatt kellene annyi időt itthon dolgozni, mint amennyi ideig a tanulmányok tartottak - ez 3-6 évet jelent. Klinghammer István azonban most azt mondta: a végzés után 10-12 év alatt kell ledolgozni magyar vállalatoknál a tanulmányokra fordított időt. Aki a diploma megszerzése után két gyermeket nevel, azaz "gyesen és a gyeden kétszer három évet tölt", a tőle elvárt kötelezettséget le is tudhatná, mondta az államtitkár.

A felsőoktatási államtitkár közölte: erről a vállalásról a diákok tanulmányaik elején nem egy szerződést, hanem egy nyilatkozatot írnak alá. Ez azt tartalmazza, hogy a hallgatók állami ösztöndíjat kapnak, és emellett jár majd a szociális ösztöndíj is.

Azt kell még pontosan meghatározni, mekkora az az összeg, amelyet az állam egy adott képzésre költ, és adott esetben visszakövetel azoktól, akik tudásukat külföldön kamatoztatják. A koncepció szerint a visszafizetendő összeget a mindenkori éves inflációval számítanák, és kamat sem terhelné. Azzal kapcsolatban, hogy e célra csúsztatott diákhitel felvehető lesz-e, azt mondta: a Diákhitel1, illetve Diákhitel2 ettől függetlenül igényelhető.

Klinghammer István azt mondta, hogy a nyilatkozat nem röghöz kötést jelent, inkább az "agylopás" ellen kívánnak védekezni. Az államtitkár szerint a külföldi munkavállalást tekintve, ha abból "kiveszik" a szakorvosokat, "az égvilágon semmi probléma nincsen". Két százalék a Magyarországról külföldön munkát vállalók száma.

A munkanélküliséget illetően a jelenleg érvényes szabályozás szerepel a koncepcióban, azaz kilencven napig lehet munkanélküli valaki, ezt az időtartamot jóváírják. Ha az érintett ennyi idő alatt nem tud elhelyezkedni, egyedi elbírálást kérhet majd.