Lezárták a Keleti főbejáratát

2013.04.04. 10:22 Módosítva: 2013.04.04. 13:49

A 4-es metró Baross téri állomásának építése miatt csütörtöktől lezárták a Budapest-Keleti pályaudvar főbejáratát és az épület előtti, az aluljáróba vezető lépcsőlejáratokat. Áthelyezik a buszok megállóhelyét is.

A vágányok és a MÁV-START alagsori jegypénztáraihoz vezető lépcsősor a munkálatok ideje alatt csak a pályaudvar oldalsó bejáratain közelíthetők meg a Kerepesi út illetve a Thököly út felöl.

A főbejárat lezárása előreláthatóan júliusig tart, de az alagsori pénztárak – az aluljáró átépítésig, várhatóan 2014 elejéig – továbbra is csak a csarnokból lesznek megközelíthetők.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága arra kéri az utazókat, hogy a vágányok és a pénztárak megközelíthetőségének változása miatt lehetőleg néhány perccel korábban érkezzenek meg a Keleti pályaudvarra, és figyeljék a kihelyezett utastájékoztató táblákat.

Áthelyezik a buszok megállóhelyét is a Keletinél - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A BKK a Zugló felé tartó 5-ös, 7-es, 7E, 173-as, 173E, 907-es és 973-as buszjárat megállóját a Thököly útra helyezi át. A pályaudvar előtti területen gyalogosfolyosót alakítanak ki, amelyen át az ideiglenes buszmegállót is biztonságosan lehet megközelíteni.

A pályaudvar előtti térrészt sétálóövezetként kizárólag a gyalogosok használhatják majd a metróépítés befejezése után, ezért a most lezárt két lépcső végleg megszűnik. A felszín és az aluljáró kapcsolatát más helyen épülő új lépcsők fogják biztosítani - írta a BKK.

A Budapesti Közlekedési Központ március 22-én jelentette be, hogy lezárja a Baross tér alatt húzódó, a Rottenbiller utat a Fiumei úttal összekötő, kivilágítatlan gyalogos aluljárót. A BKK közlése szerint a Keleti pályaudvar környezetében a 4-es metró építéséhez kapcsolódóan a felszínen is munkálatok folynak. Az aluljáró is a munkaterület része, ahova hajléktalanok költöztek, „az elmúlt egy hónap során pedig számos tűzeset is történt itt az oda beköltözők által gyújtott tüzek miatt”. A felújított aluljárót előreláthatólag augusztusban vehetik ismét birtokukba a gyalogosok.