Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Érvénytelen lett a nagykőrösi népszavazás

2013.04.07. 23:36

Érvénytelen, s így eredménytelen lett a Nagykőrösön vasárnap tartott, az esetleges megyeváltást is firtató "négy kérdéses" népszavazás, mivel a választópolgároknak csupán 32,76 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék plusz egy fő helyett - tájékoztatott a referendum előzetes végeredményéről a város jegyzője.

A négy különböző színű szavazólapon az alábbi négy kérdés szerepelt: Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös városa Bács-Kiskun megyéhez csatlakozzon? Egyetért-e Ön azzal, hogy több új munkahely létesüljön Nagykőrösön? Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkahelyteremtés érdekében Nagykőrös városa segítse a helyi konzervgyár termelésének újraindítását? Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagykőrös város önkormányzata saját segélykeretét munkahelyteremtésre fordítsa?

Nyíkos Sára jegyző közlése szerint a referendumra 20 szavazókörben a több mint 24 ezer lakosú település 19 ezer 567 választópolgárát várták, de az első összesítés alapján "csak" 6410-en voksoltak, ami 32,76 százalékos részvételnek felel meg. Mivel az érvényességi küszöb 50 százalék plusz egy fő, a népszavazás érvénytelen, s így eredménytelen lett.

Az egyes kérdésekre adott válaszok tekintetében mind a négy témában elsöprő volt az igenek száma - tette hozzá a jegyző. Mint mondta, az első kérdésre - amely a Pest megyétől való elválást, illetve a Bács-Kiskunhoz való csatlakozást firtatta - a referendumon megjelentek 88 százaléka válaszolt igennel. Ennek ellenére a népszavazás érvénytelensége miatt az átcsatolásról dönteni hivatott Országgyűlést semmi sem kötelezi a "népakarat" figyelembevételére (a nagykőrösi képviselő - testület április végi ülésén határoz majd arról, hogy a történtek ellenére felterjeszti-e a megyeváltási kezdeményezést).

A másodikként feltett, a több munkahely létesítésével kapcsolatos kérdésre a népszavazáson megjelentek 96,94 százaléka, a helyi konzervgyár újraindítását firtató kérdésre a voksolók 92,5 százaléka, míg a segélykeret munkahelyteremtésre való fordításához kapcsolódó kérdésre a válaszadók 90,76 százaléka felelt igennel. A referendum érvénytelensége miatt az egyetértő voksok jogilag semmire sem kötelezik a képviselő-testületet - tette hozzá Nyíkos Sára.

A "legmarkánsabb" - a megyeváltásra vonatkozó - kérdés, illetve a Bács-Kiskunhoz való csatlakozás kapcsán Czira Szabolcs (Fidesz) polgármester korábban azt közölte az MTI-vel, hogy bár a helyieket foglalkoztató másik három üggyel "összevont" referendumot a képviselő-testület nyolc fideszes tagja kezdeményezte, sokak régi óhaja teljesülne, ha a település (egyben járási székhely) megyét váltana. Ennek fő oka, hogy a Budapesttel közös közép-magyarországi régióhoz való besorolásuk miatt a szükségesnél lényegesen kevesebb uniós forráshoz jutnak hozzá. A munkahelyteremtés, illetve a pályázati esélyek szempontjából is jobban járna Nagykőrös - hangsúlyozta a polgármester. Szerinte a dél-alföldi régióba, például a Nagykőröstől csupán 15 kilométerre fekvő Kecskemétre sokkal szívesebben viszik a pénzüket a nyugati befektetők, mint a közép-magyarországi régió fővárostól távolabb eső területeire.