A nők elleni erőszak miatt tüntettek Pécsett

2013.04.11. 19:20
Az erőszak ellen és a közbiztonság javításáért demonstráltak Pécsett csütörtökön. Az egyik internetes közösségi portálon meghirdetett tüntetés mintegy 250 résztvevője a Széchenyi téren gyűlt össze, majd a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság épületéhez közeli 48-as térre vonult.

A demonstrálók többsége nő volt, közülük néhányan Vigyázzunk egymásra! feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. A menethez több férfi, köztük Kővári János fideszes és Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő is csatlakozott.

Csizmadia Andrea, a Pécsi Tudományegyetem 20 éves hallgatója, az esemény főszervezője a résztvevőkhöz intézett beszédében az hangsúlyozta: szükség van Pécs közbiztonságának javítására. "Szükség van lépésekre annak érdekében, hogy a nők biztonságban érezhessék magukat, ha kimennek az utcára" - mondta. Hozzátette: az elmúlt időszak eseményei arra döbbentették rá, hogy bárhol, bárkit érhet atrocitás. Arra hívta fel hallgatósága figyelmét hogy vigyázniuk kell magukra és egymásra.

A tüntetésre azután szervezték, hogy a városban az elmúlt egy évben több, nőkkel szemben elkövetett bűncselekmény is közfelháborodást keltett. Tavaly nyáron Bándy Kata rendőrségi pszichológust erőszakolta és ölte meg egy férfi, akit a napokban tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtott a bíróság. Idén februárban egy utcai rablás sértettje halt bele sérüléseibe, múlt pénteken pedig Páva Zsolt pécsi fideszes polgármester húszéves lányát bántalmazta brutálisan egy férfi, amikor az áldozata egy egyetemi rendezvényről tartott hazafelé.

Az utóbbi bűncselekménnyel gyanúsított Nyerges Zoltán ellen hajtóvadászatot indított a rendőrség, több körözött bűnözőt, köztük a feltételezett elkövető korábbi cellatársát is elfogta, Nyerges Zoltánt azonban még nem sikerült kézre keríteni. Csizmadia Andrea az MTI-nek azt mondta: ő aznap ugyanazon a nyitott nemzetközi egyetemi bulin vett részt, amelyen Páva Zsolt lánya is. Hozzátette, megjelent a későbbi feltételezett elkövető is, de a viselkedése miatt "kidobták".