Olivér
5 °C
8 °C

Végleges a röghöz kötés

2013.04.12. 13:26 Módosítva: 2013-04-12 13:35:53

Eldőlt az utolsó vitás pont a hallgatói nyilatkozatok kérdésében, mondta az Indexnek Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökhelyettese a Felsőoktatási Kerekasztal péntek délelőtti munkacsoport ülése után.

A munkacsoport ülésén Klinghammer István felsőoktatási államtitkár is részt vett, és megállapodtak abban, hogy az államilag támogatott diplomát megszerzőknek a végzés utáni 20 év alatt kell annyi időt Magyarországon dolgozniuk, amennyi a tanulmányaik ideje volt. Ez a tanulmányok jellegétől függően 3-6 évet jelent.

Úgy tudjuk, miután erről megállapodás született, ezt nagy valószínűséggel a kormány is elfogadja majd. Jövő héten ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal, ott fogják aláírni a hallgatói nyilatkozatról szóló megállapodást a részvevőkkel.

A hallgatói nyilatkozattá átnevezett hallgatói szerződésekről már szerdán tárgyalt a kormány. Az ülés másnapján Balog Zoltán miniszter azt mondta: egyedül az a kérdés maradt nyitott, hogy hány éven belül kell ledolgozniuk az állami ösztöndíjas hallgatóknak Magyarországon a tanulmányi idejüket. Akkor még három variáció merült fel: 20, 15 vagy 12 év.

Egy orvos például 6 évig tanul, így az ő szempontjából nem mindegy, hogy diplomája megszerzése után 20 év vagy 10 év alatt kell ugyanennyi időt itthon dolgozni. Ha ezt nem teljesíti, vissza kell fizetnie az államnak képzése költségét.

A most szeptemberben állami támogatású tanulmányokat kezdő diákoknak már nem szerződést, hanem egy egyoldalú nyilatkozatot kell aláírniuk. Ebben egyrészt vállalják, hogy tanulmányaikat időben elvégzik. Másrészt vállalják a magyar munkajog szerinti foglalkoztatást. Ha valaki külföldön, de magyar vállalatnál dolgozik, és itthon fizeti az adót, az ugyanúgy megfelel a törvényi feltételeknek.

Mentesül a kötelezettség alól, aki az oklevelét tartós betegsége, balesete vagy szülés miatt nem képes megszerezni. A későbbi magyarországi munkavállalás kérdésében részben vagy egészben mentesség adható a megváltozott munkaképességre, a tartós betegségre, illetve két vagy több gyermek nevelésére is. A meghatározott kedvezményt csak az egyik szülő számára engedélyezi a törvény.

A csütörtöki Felsőoktatási Médiakonferencián Kiss Dávid, a HÖOK alelnöke azt mondta: "nem releváns, hogy mennyi idő alatt kell ledolgozni" a tanulmányi időszakot Magyarországon, mert hiába mondják sokan, végül a legtöbben mégsem mennek el külföldre dolgozni. Kiss Dávid szerint "az egész kérdés túl lett dimenzionálva", és csak arra volt jó, hogy a felsőoktatás valódi problémáiról elterelje a figyelmet.

Ezzel szemben Fábri György, az ELTE rektorhelyettese úgy vélte: morális kérdés, hogy a társadalom felsőoktatásra fordított anyagi hozzájárulását miként értékelik a hallgatók, de - mint megjegyezte - "senki nem gondolhatja komolyan", hogy a hallgatói szerződések érdemben befolyásolják a fiatalok többségét abban, hogy kimennek-e külföldre, "ez egy politikai léggömb volt".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?