Nehezen tudtak parkolni a tűzoltók

2013.04.16. 10:34 Módosítva: 2013.04.16. 11:34
Csaknem ezer magas és középmagas épület 1838 lépcsőházát ellenőrizte a katasztrófavédelem tűzvédelmi szempontból az elmúlt hónapban. Bár 115 esetben bírságot kellett kiszabni, összességében javult a tűzvédelmi helyzet az előző ellenőrzéshez képest – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mi a magas és mi a középmagas?

Középmagas épületnek azok az épületek számítanak, amelyek legfelső építményszintjének padlója a talajszinttől 13,5 méter és 30 méter közötti magasságban található, az ennél magasabb épületek pedig a „magas” kategóriába tartoznak.

A tűzvédelmi előírások megszegése miatt kiszabható büntetés – több szabálytalanság esetén – maximum tízmillió forint lehet. Egy használhatatlanná tett menekülő-útvonalért vagy lezárt kijáratért 30 ezer és 300 ezer forint között mozgó bírságot szabhat ki a hatóság. Ha a tűzoltóknak nincs  felvonulási területük, azért már egymilliós bírság is járhat.

Ez utóbbi hiányosságot egyébként több helyen is tapasztalták a legutóbbi ellenőrzéskor: a parkolás csaknem kétszáz helyszínen akadályozták, háromszáz helyen pedig nem jelölték a tűzoltási felvonulási területet. A menekülési útvonalak leszűkítését – tehát azt, hogy a lakók például virágokat, létrákat és egyéb használati tárgyakat helyeznek el a folyosókon – szintén több helyen tapasztalta a hatóság.

A leggyakoribb hiányosságokat a hő- és füstelvezetéssel kapcsolatban találták az ellenőrök. Sok helyen nem jelölték az elvezető berendezéseket, vagy működésképtelenek voltak. Pozitívum, hogy a tűzoltó készülékek tizenhét eset kivételével mindig a helyükön és használhatóak voltak, ahogy összességében a liftek tűzvédelmi állapotát is megfelelőnek találták az ellenőrök.