Tízkilós aligátorteknőst találtak a győri csatornában

2013.04.16. 09:56
Egy közel félméteres aligátorteknősre bukkantak hétfőn Győrben. A csatornatisztítók egy túlfolyóvezetékben léptek rá az amúgy rendkívül agresszív faj tízkilós példányára.

Egy Észak- és Közép-Amerikában honos teknősfaj megtermett, élő példánya került elő Győr csatornarendszeréből hétfőn.

A Kisalföld tudósítása szerint a Pannon-Víz Zrt. munkatársai az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét tisztogatták, amikor egyikőjük lábánál megmozdult a tízkilós aligátorteknős.

2
Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld.hu

A csatorna tisztítása közben arra lett figyelmes a csatornabúvár, hogy van valami a lábánál. Először azt hitte, hogy csatornafedél, de amikor megmozdult, már tudta, hogy valamilyen állattal van dolga. Nagyjából kitapintotta az állatot, és abban biztos volt, hogy teknős – nyilatkozta a Pannon-Víz zrt. alkalmazottja, aki nagy állatbarát, és rendszeres állatkert-látogató, így a teknős támadó, agresszív jellegéből következtetett az állat fajtájára.

Az aligátorteknős nagyon veszélyes lehet, az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja. Agresszivitása miatt a faj tartása Magyarországon engedélyköteles, de a befogott állat egykori tulajdonosa minden bizonnyal nem rendelkezett ezzel az engedéllyel.

A szakemberek szerint a teknős már régóta élhetett a csatornában, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján lehetett erre következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka.

Tavaly nyáron a Galga-patakból fogtak ki aligátorteknőst. Azt a példányt egy püspökhatvani család próbálta befogni, de a disznóólból, ahova elhelyezték, néhány óra múlva újból megszökött.