Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízkilós aligátorteknőst találtak a győri csatornában

2013.04.16. 09:56
Egy közel félméteres aligátorteknősre bukkantak hétfőn Győrben. A csatornatisztítók egy túlfolyóvezetékben léptek rá az amúgy rendkívül agresszív faj tízkilós példányára.

Egy Észak- és Közép-Amerikában honos teknősfaj megtermett, élő példánya került elő Győr csatornarendszeréből hétfőn.

A Kisalföld tudósítása szerint a Pannon-Víz Zrt. munkatársai az adyvárosi tó túlfolyóvezetékét tisztogatták, amikor egyikőjük lábánál megmozdult a tízkilós aligátorteknős.

2
Fotó: Mészáros Mátyás / Kisalföld.hu

A csatorna tisztítása közben arra lett figyelmes a csatornabúvár, hogy van valami a lábánál. Először azt hitte, hogy csatornafedél, de amikor megmozdult, már tudta, hogy valamilyen állattal van dolga. Nagyjából kitapintotta az állatot, és abban biztos volt, hogy teknős – nyilatkozta a Pannon-Víz zrt. alkalmazottja, aki nagy állatbarát, és rendszeres állatkert-látogató, így a teknős támadó, agresszív jellegéből következtetett az állat fajtájára.

Az aligátorteknős nagyon veszélyes lehet, az állkapcsán lévő, csonterősségű szarulemezzel akár az ember ujját is leharaphatja. Agresszivitása miatt a faj tartása Magyarországon engedélyköteles, de a befogott állat egykori tulajdonosa minden bizonnyal nem rendelkezett ezzel az engedéllyel.

A szakemberek szerint a teknős már régóta élhetett a csatornában, szaga és színe, az erős D-vitamin-hiány alapján lehetett erre következtetni. Az aligátorteknős halat, rákot, dögöt eszik, a csatornában patkány lehetett a tápláléka.

Tavaly nyáron a Galga-patakból fogtak ki aligátorteknőst. Azt a példányt egy püspökhatvani család próbálta befogni, de a disznóólból, ahova elhelyezték, néhány óra múlva újból megszökött.