Ödön
2 °C
11 °C

Nácik zavarták meg az Élet menetét

2013.04.21. 16:52 Módosítva: 2013-04-21 19:48:55

Több tízezer ember gyűlt össze vasárnap délután, hogy megemlékezzen a holokauszt magyarországi áldozatairól. A menet a Margit híd pesti hídfőjétől indul, végighalad a Carl Lutz rakparton a Dráva utcáig, a megemlékezés helyszínéig.

Az erősödő antiszemitizmus, rasszizmus és kirekesztés elleni fellépésre szólítottak fel minden demokratikusan gondolkodó embert az Élet menete rendezvényén felszólaló hazai és külföldi szónokok. A távirati iroda tudósítása szerint Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija - köszöntve az általa több tízezresre becsült tömeget - azt mondta: nem lehet engedni, hogy a rasszizmusnak teret engedjenek, ez ellen a civil társadalomnak fel kell lépnie.

Külföldi diplomaták és állami vezetők a színpadon felszólalva, illetve videoüzenetben az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták, arra figyelmeztetve, hogy a vészkorszak borzalmai soha többé nem fordulhatnak elő.

Tudósítónk beszámolt arról, hogy egy négyfős csoport akarta megzavarni a rendezvényt egy transzparenssel, amit a hídról akartak lelógatni. A zavargók mellett állók közbeléptek, majd ezután a rendőrök is, és a csoport egyik tagját elvezették. Rövid időre így is látszott, mi van a molinón (lásd lent). Újságírónk szerint az egyik ellentüntető „Jews to the gas” feliratú pólót viselt.

A csoportot a rendőrök kísérték arrébb, ahol igazoltatták a őket.

Nem ez volt az egyetlen, az Élet menetére szervezett megmozdulás. Ahogy arról beszámoltunk, az amúgy 11. alkalommal tartott demonstrációt meg akarta zavarni a Nemzeti Érzelmű Motorosok nevű Jobbik-közeli csoport. Az „Adj gázt!” néven meghirdetett menet elhaladt volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír felháborodást váltott ki, és bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

Több jogvédő szervezet is jelezte, hogy a rendezvény miniszterelnöki betiltása ellenkezik a jogállami normákkal.

Délelőtt több nemzeti érzelmű motorbiciklista mégis tartott egy gyűlést a Városligetben.

Update (frissítés)!

Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok Egyesülete elnöke az alábbiak közlését kérte:

Nem igaz az az állítás, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok meg akarták volna zavarni az Élet menete nevű rendezvényt, továbbá Önök – többszöri cáfolatunk ellenére - hamisan állítják azt, hogy a tervezett rendezvény antiszemita lett volna! Mindkét állítás sérti Egyesületünk jó hírét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?