Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laborc Sándor nem így emlékszik

2013.04.24. 06:13

Laborc Sándor, a napokban nyilvánosságra került Laborc-Portik beszélgetés egyik résztvevője szerint az anyagból kitakarták a lényeget, írja a Népszava. A volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a lapnak úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik.

Laborc Sándor azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak több helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít. Laborc úgy gondolja szakmailag helyesen járt el, bárkit, politikust vagy bűnözőt is meg kell hallgatni, ha lényeges információt akar adni a szolgálatoknak. A Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetője azt is hozzátette, a beszélgetéskor Portik semmiféle bűncselekmény miatt nem volt elítélve.

A kitakarással kapcsolatban felmerülő problémákról kedden ezt írtuk, Szilvásy György pedig, aki a Laborc Sándor és Portik Tamás, az ismert alvilági figura találkozóinak idején a titkosszolgálatokért felelős miniszterként az NBH-főigazgató felettese volt úgy nyilatkozott, a dokumentum hitelessége mindaddig megkérdőjelezhető, amíg csak a leiratot láttuk, és nem hallhatjuk a teljes felvételt. Ráadásul a hiányos, illetve az anonimitás érdekében letakart részeknél semmi sem garantálja, hogy csak a tulajdonneveket fedték el, és nem valami mást is.

Kósa a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy „nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, s az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni”. Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc–Portik-kapcsolat fényében, írja a lap.

Április tizenhatodikán feloldották a titkosítás alól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás között elhangzott beszélgetéseket, amelyeket aztán 22-én lehetett először elolvasni.