Titkolózik a trafikos egyesület

2013.04.24. 20:30

Nem árulják el a taglétszámot és a nyertes tagok arányát abban a trafikos érdekvédelmi egyesületben, mellyel együttműködési megállapodást kötött a Dohányipari Befektetők
Magyarországi Szövetsége április 15-én. A megállapodás célja többek között az új kereskedelmi
rendszer zökkenőmentes bevezetése és a feketekereskedelem elleni együttes fellépés.

A tatai bejegyzésű Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületét a hír kapcsán telefonon kerestük meg, de arra hivatkoztak, hogy egy egyesület tagjainak száma nem tartozik a nyilvánosságra. Azt elárulták, hogy egyes tagjaik elnyerték a pályázatot, mások nem, de pontos arányokat nem közöltek. Azt sem árulták el, milyen érdekvédelmi lehetőséget biztosítanak a koncessziót el nem nyert tagoknak. A kérdéseket írásban is eljuttattuk az egyesülethez, ezekre egyelőre nem kaptunk választ.

Az egyesület Facebook-oldalát körülbelül kétszázan like-olták, de a tényleges tagság ettől természetesen eltérhet. Az Index által megkérdezett trafikosok közül csak egy hallott bármilyen trafikos érdekvédelmi szervezetről, és egyikük sem tagja ilyen egyesületnek. Mint az Index megírta, a trafikos szakma meglepetéssel vette tudomásul, hogy rengeteg tapasztalt trafikos elbukta a kocessziós pályázatot.

Az egyesület 2002-ben alakult, honlapjuk szerint tanácsadással, szakmai információkkal segítik a trafikosokat. Céljaik között felsorolják, hogy szakmailag segítik a minisztérium koncessziós pályázati kiírását. A honlap „Partnereink” és „Archívum” füle üres. A „Sajtó” fül alatt a legfrissebb cikk szerint „nagy várakozással tekint a trafiktörvény végrehajtása elé a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete”, bár „minden azon múlik, hogy milyen feltételekkel ültetik át a törvény rendelkezéseit a gyakorlatba”.

A titkolózás pikantériája, hogy Lengyel Antal elnök hitvallása szerint széles körű szakmai információ- és tudásmegosztásra van szükség ahhoz, hogy a jövőben is sikeresen működhessenek a dohánykereskedelemmel foglalkozó vállalkozások. Lengyel az egyesület közleményében elmondta: „a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete célja, hogy az új piaci viszonyok között olyan professzionális dohánykereskedések működjenek, amelyek szaktudásuk, felkészültségük révén felelős módon képesek kiszolgálni vásárlóikat és megfelelni a koncesszióból eredő kötelezettségeknek.”