Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Titkolózik a trafikos egyesület

2013.04.24. 20:30

Nem árulják el a taglétszámot és a nyertes tagok arányát abban a trafikos érdekvédelmi egyesületben, mellyel együttműködési megállapodást kötött a Dohányipari Befektetők
Magyarországi Szövetsége április 15-én. A megállapodás célja többek között az új kereskedelmi
rendszer zökkenőmentes bevezetése és a feketekereskedelem elleni együttes fellépés.

A tatai bejegyzésű Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületét a hír kapcsán telefonon kerestük meg, de arra hivatkoztak, hogy egy egyesület tagjainak száma nem tartozik a nyilvánosságra. Azt elárulták, hogy egyes tagjaik elnyerték a pályázatot, mások nem, de pontos arányokat nem közöltek. Azt sem árulták el, milyen érdekvédelmi lehetőséget biztosítanak a koncessziót el nem nyert tagoknak. A kérdéseket írásban is eljuttattuk az egyesülethez, ezekre egyelőre nem kaptunk választ.

Az egyesület Facebook-oldalát körülbelül kétszázan like-olták, de a tényleges tagság ettől természetesen eltérhet. Az Index által megkérdezett trafikosok közül csak egy hallott bármilyen trafikos érdekvédelmi szervezetről, és egyikük sem tagja ilyen egyesületnek. Mint az Index megírta, a trafikos szakma meglepetéssel vette tudomásul, hogy rengeteg tapasztalt trafikos elbukta a kocessziós pályázatot.

Az egyesület 2002-ben alakult, honlapjuk szerint tanácsadással, szakmai információkkal segítik a trafikosokat. Céljaik között felsorolják, hogy szakmailag segítik a minisztérium koncessziós pályázati kiírását. A honlap „Partnereink” és „Archívum” füle üres. A „Sajtó” fül alatt a legfrissebb cikk szerint „nagy várakozással tekint a trafiktörvény végrehajtása elé a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete”, bár „minden azon múlik, hogy milyen feltételekkel ültetik át a törvény rendelkezéseit a gyakorlatba”.

A titkolózás pikantériája, hogy Lengyel Antal elnök hitvallása szerint széles körű szakmai információ- és tudásmegosztásra van szükség ahhoz, hogy a jövőben is sikeresen működhessenek a dohánykereskedelemmel foglalkozó vállalkozások. Lengyel az egyesület közleményében elmondta: „a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete célja, hogy az új piaci viszonyok között olyan professzionális dohánykereskedések működjenek, amelyek szaktudásuk, felkészültségük révén felelős módon képesek kiszolgálni vásárlóikat és megfelelni a koncesszióból eredő kötelezettségeknek.”