Klinghammer: tovább csökken a felvételizők száma

2013.04.25. 06:23 Módosítva: 2013.04.25. 06:27

Klinghammer István várakozásai szerint a jövő évi felsőoktatási büdzsé az ideihez hasonló lehet, ám az elosztás eltér majd az elmúlt húsz év gyakorlatától, a kutatóegyetemek például biztosan külön elbírálásban részesülnek - írja a Napi Gazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára a lapban csütörtökön megjelent interjúban kifejti: minden felsőoktatási intézményben tisztázni kell, hogy mire van igény. A pénz okos felhasználásához szaktisztításra, a párhuzamosságok kiszűrésére is szükség lesz.

Táblák egy debreceni diáktüntetésen
Táblák egy debreceni diáktüntetésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Klinghammer István úgy látja, hogy a következő években is folytatódik a felvételizők számának csökkenése. Célnak nevezi, hogy a diplomának ismét legyen presztizse, illetve a vezető tudományegyetemek a világranglistán a 200-250. helyezést érjenek el - számol be a Napi Gazdaság.

Miként az Index írt róla, miközben a nagy egyetemekre is 15 százalékkal csökkent idén a jelentkezők száma, addig több vidéki főiskolára, így Gyöngyösre vagy Bajára 40-45 százalékkal kevesebb diák akar csak bejutni mint tavaly. A főiskolák vezetői a csökkenést nagyrészt a felsőoktatási szakképzések átalakításával magyarázzák. Csak két felsőoktatási intézmény tudta emelni a jelentkezők számát: a Corvinus Egyetem, és meglepő módon a Kecskeméti Főiskola.

A 2013-as végleges adatok szerint idén 95 147-en jelentkeztek egyetemre és főiskolára, azaz 15 ezerrel kevesebben mint tavaly. A belső arányok nem változtak jelentősen: 64 ezren alapképzésre, mintegy 8500-an osztatlan képzésre, 3500-an felsőoktatási szakképzésre, csaknem 19 ezren pedig mesterképzésre adták be papírjaikat.