Judit
3 °C
7 °C

44 százalék szerint rosszul kezelték a március hókatasztrófát

2013.04.26. 11:13 Módosítva: 2013-04-26 11:14:11

Pintér Sándor a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére válaszolva közzétette azt a közvélemény-kutatási gyorsjelentést, amely azzal is foglalkozott, hogy a megkérdezettek szerint hogyan állt helyt a katasztrófavédelem a márciusi rendkívüli hóhelyzetben.

A parlamenti honlapon elérhető dokumentumból kiderül, hogy a Századvég Alapítvány, a Strategopolis és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. 811, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú embert kérdezett telefonon. Arra a kérdésre, hogy "mennyire kezelte jól a hóhelyzet okozta nehézségeket a katasztrófavédelem", a válaszadók 14,6 százaléka felelte azt, hogy nagyon jól, 38,8 százaléka, hogy inkább jól, 21 százalék nagyon, 23,4 százalék inkább rossznak ítélte a szervezet teljesítményét; 2,2 százalékuk nem adott választ.

A legtöbben - 36 százalék - úgy látják, az érdemi döntések gyorsabb meghozatalában kellene elsősorban fejlődnie a katasztrófavédelemnek egy hasonló kritikus helyzet kezelése során, 25,8 százalék a tömegtájékoztatás terén látott felszámolandó hiányosságokat.

Pintér Sándor belügyminiszter április 9-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt beszélt először a közvélemény-kutatásról. Akkor azt mondta: akik a saját bőrükön érezték a márciusi rendkívüli hóhelyzet nehézségeit, jónak vagy kiválónak ítélték meg a mentésben részt vevők tevékenységét.

Március 14-15-én hatalmas hófúvás volt Magyarországon. Több ezer autó és kamion rekedt az utakon, több mint 10 ezer embert kellett kimenteni a hó fogságából, Észak-Magyarországon pedig több tízezer háztartásban nem volt áram.

A katasztrófát átélők az Indexnek arról számoltak be, hogy akár fél nap is eltelt, hogy segítség érkezett volna, majd a mentés teljesen szervezetlenül zajlott. Pintér Sándor azt mondta: Európa legnagyobb hóviharán kellett úrrá lenni, és az autósokat is hibáztatta, akik a figyelmeztetések ellenére útnak indultak. Az Index később elemezte, hogy figyelmeztetések ugyan voltak, ezek azonban alig érték el a lakosságot, a Belügyminisztérium által későb kiküldött sms-ek pedig inkább felháborodást váltottak ki a hóban rekedt autósókban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?