Közös jelölteket indít Bajnai az MSZP-vel

2013.04.27. 13:34 Módosítva: 2013.04.27. 18:21
A jövő évi választáson választókerületenként egy közös jelöltnek kell indulnia a Fidesszel szemben, állapodott meg az MSZP, az E14-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség .

A parlamenti választásig hátralévő egy évben az MSZP és az Együtt-PM szövetség egymással egyeztetve állít jelölteket és kampányol az időközi választásokon, önálló politikai akcióikkal nem gyengítik a másikat, és nem egymás rovására építik a szervezetüket, toborozzák tagjaikat, választják ki jelöltjeiket, mondta Mesterházy Attila az MSZP szombati választmányi ülésének szünetében.

Az Együtt 2014 és az MSZP egyetértettek abban, hogy a kormányváltás nemzeti érdek, az ellenzék választási győzelmének feltétele pedig az összefogás.

Az ATV információi szerint a megállapodás négy pontban körvonalazódott:

1. A 2014-es parlamenti választásokon a választókerületekben egyetlen közös jelöltet állítanak.
2. Az időközi választásokon egyeztetett módon zajlik a jelöltállítás, a kampány.
3. Nem gyengítik egymást a felek. Ennek érdekében Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a jövőben forródróton tartja kapcsolatot egymással.
4. A pártok tiszteletben tartják egymás aktivista-hálózatát is, és ezzel is az összefogást erősítik.

Forrásaink szerint az elhangzottak szándéknyilatkozatnak tekinthetők. nem konkrét megállapodásnak. Szó volt arról, hogy a választásokra az MSZP és az E14-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség közös jelölteket állít, de nyitva maradt a kérdés, hogy mely körzetben melyik párt delegálhat.

Bajnai az MSZP-t méltatta

Az ülésen Bajnai Gordon szólalt fel először, mondták el az Indexnek jelenlévők. Bajnai méltatta az MSZP hároméves ellenzéki tevékenységét, és megemlítette, hogy miniszterelnöksége alatt mennyiben segítette a párt a tevékenységét.

Bajnai Gordon az Indexnek elmondta, hogy a választmányi ülés "jó hangulatú, közös értékelésnek tekinthető, ahol alapvető kérdésekben sikerült közös álláspontot kialakítani. A közös gondolkodás a következő talaálkozón további fontos kérdésekre is kiterjedhet." - tette hozzá, utalva arra, hogy az Együtt 2014 meghívta következő ülésére Mesterházy Attilát és Botka Lászlót.

Bajnai Gordon újságíróknak azt mondta: amikor miniszterelnök volt, az MSZP-vel közösen tudták kivezetni Magyarországot a gazdasági válságból. 2014 után megint erre lesz szükség, de látni kell, hogy a válság sokkal nagyobb, ezért széles és erős összefogás kell, ebben pedig megkerülhetetlen a szocialista párt.

Informátorainktól úgy tudjuk, hogy Bajnai arról is beszélt az ülésen, hogy meg kell akadályozniuk, hogy a harmadik fél (a Fidesz) feszültséget keltsen az MSZP és az Együtt 2014 közt.

A választmányi ülésen többen felrótták Bajnai Gordonnak, hogy az Együtt-PM szavazóinak jelentős része a szocialistáktól jött, és jelezték, nem volna jó, ha az új párt az MSZP-szervezetek kárára próbálna megerősödni.

A DK majd később jöhet

Arra a kérdésre, hogy az általa szorgalmazott széles ellenzéki összefogásnak a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció is része lehet-e, a volt kormányfő közölte: továbbra is úgy látják, először a két legnagyobb támogatottságú pártnak kell egyezséget kötnie. Jelezte ugyanakkor, hogy a jogállamiság ügyében a DK-t is partnernek tartják, így - mint korábban közölték - a három párt közösen hoz létre egy alternatív választási bizottságot, sőt oda az LMP-t is várják.

Mesterházy Attila elmondta: vannak ügyek, amikor a DK-val is konzultálnak, de úgy gondolják, a tárgyalások megkezdésének akkor van értelme, ha az Együtt 2014 is ott ül az asztalnál, az erős ellenzéki összefogás kulcsa ugyanis a két párt megállapodása. "Mindenki más ehhez még hozzá tud tenni, de alapvetően az a kérdés, hogy az MSZP és az Együtt 2014 hogyan tud megállapodni" - jelentette ki.

Ki lesz a miniszterelnök-jelölt?

A miniszterelnök-jelölt kérdése még nem került szóba, tudtuk meg. Forrásaink szerint az MSZP és az E14 egyes politikusai elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben nem sikerül dönteni Bajnai és Mesterházy közt, akár egy harmadik személyt is jelölhetnek. Cikkünk megjelenése után ugyanakkor az MSZP hivatalosan cáfolta ezt az értesülést: hangsúlyozták, hogy ez a kérdés a megbeszélésen szóba sem került.

Bajnai a választmányi ülésen meghívta Mesterházy Attilát és Botka Lászlót, az MSZP-választmány elnökét az Együtt-PM elnökségi ülésére.

Az Együtt-PM szövetség vezetője múlt pénteken kezdeményezte: az MSZP elnöke által korábban javasolt év végi, jövő év eleji megállapodás helyett pártja és a szocialisták már júniusban kezdjenek tárgyalásokat, és ősszel kössenek egyezséget. Mesterházy Attila válaszul érkező javaslatát - hogy ne várjanak még két hónapot, hanem azonnal kezdődjenek megbeszélések az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció között - azonban elhárította. Bajnai Gordon azzal érvelt, a tárgyalások megkezdése előtt felhatalmazást kell kérniük a választóiktól a programra, amely a választási szövetség alapja lehet.