Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyesével ki fogom nyírni őket

2013.04.29. 16:15
A második világháborús filmeket nézve a náciknak drukkolt, de még a zsidóknál is jobban gyűlölte a cigányokat és a melegeket az a 25 éves egerlövői férfi, akit egy meleg gyógyszerész brutális halálra késelése miatt állítottak bíróság elé hétfőn Debrecenben. A vádlott a szakértők szerint az átlagnál butább, és gondjai vannak saját szexuális identitásával. Egy társkeresőn, véletlenszerűen választotta ki az áldozatát, a lényeg az volt, hogy megöljön "egy buzit".

Dühödt tehetetlenséggel, ellenségesen viselte a tévések jelenlétét, és az idő legnagyobb részében mereven, derékszögig lehajtott fejjel a földet bámulta a Debreceni Törvényszéken Sz. Norbert, akit azzal vádolnak, hogy előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel meggyilkolt tavaly augusztusban egy meleg gyógyszerészt. A 25 éves fiatalember már akkor elismert mindent, amikor a rendőrök két nappal a gyilkosság után elfogták. Indítéka a saját bevallása alapján az volt, hogy gyűlöli a melegeket.

A bűnügy első, hétfői tárgyalásán világossá vált, hogy a vádiratot lényegében az ő vallomásai alapján írták. Ő maga mondta el a rendőröknek, hogyan jelentkezett az áldozat által feladott teletextes partnerkereső hirdetésre, hogyan készült bicskával és váltóruhával a gyilkosságra, hogyan ment fel a gyógyszerész debreceni lakására, és hogyan esett neki a férfinak a bicskával, amikor már mindketten fecskére vetkőzve álltak, és az áldozata a vállára tette a kezét. Egy gumikés segítségével még azt is megmutatta, hogyan szúrt vagy hússzor.

A bíróság előtt most már nem akart beszélni Sz. Norbert. Nem tett vallomást, csak csöndben végighallgatta, hogyan olvassa fel a bíró a korábbi vallomásait, majd megerősítette, hogy fenntartja azokat, kiegészítést pedig nem kíván tenni.

Nem hisz Istenben

A vékony, pattanásos, piros hosszú ujjú pólót, terepszín nadrágot és sportcipőt viselő, kissé már most kopaszodó fiatalember, akit vezetőszíjon kísértek be a tárgyalóterembe, a rendőröknek korábban arról beszélt, hogy nem hisz Istenben, hiába kapott vallásos nevelést az iskolában. "Ha lenne Isten, akkor én nem ezt a sorsot kaptam volna" - mondta, amikor kihallgatták. Az anyja elhagyta őt és a testvérét, 15 és 20 éves kora között állami gondozott volt. Szobafestő-mázoló végzettséget szerzett, de soha nem dolgozott a szakmájában. Közmunkásként keresett némi pénzt. A rendőröknek kijelentette, hogy Lucifert tekinti a példaképének.

Mesélt arról is, hogy Hitler is szimpatikus neki, szerette a hitleres filmeket, mindig a náciknak drukkolt, de felnézni mégsem tud Hitlerre, mégpedig azért, mert "nem a cigányokkal kezdte". Sz. Norbert saját bevallása szerint a "négereket" egyáltalán nem, a zsidókat egy kicsit utálja, de akiket igazán gyűlöl, azok a cigányok és a "buzik". Mesélt még arról is, hogy büszke arra, hogy magyar, és hogy haragszik azokra az országokra, akik elvették a magyar földet.

Szexuális feszültségek

Megkérdezték tőle, érte-e inzultus akár cigányok, akár melegek részéről. Erre elmondta, hogy az intézetben egyszer megverték cigányok, de már ezelőtt is utálta őket, ez az eset "csak hab volt a tortán". Melegekkel kapcsolatban semmiféle rossz tapasztalatról nem tudott beszámolni, állítása szerint sohasem inzultálták, sohasem környékezték meg. Velük kapcsolatban csak azt ismételgette a kihallgatásokon, hogy gusztustalannak tartja "a buzikat", felfordul tőlük a gyomra. "Egyesével ki fogom nyírni őket" - határozta el a vallomása szerint.

Az elme-és pszichológus szakértői vélemények szerint Sz. Norbert nem elmebeteg, képes a cselekményei következményeinek a felismerésére, de értelmi képességei viszonylag gyengék, a normális alsó határán van az intelligenciája. A pszichológus szerint nehézségei vannak az alkalmazkodással, rejtőzködő, manipulatív törekvések jellemzik, szeretné többnek láttatni magát másoknál, de az önismerete sekélyes, önértékelése bizonytalan. A szakértő azt is megállapította, hogy Sz. Norbert szexuális identitásában nagy valószínűséggel feszültségekkel küzd.

A 25 éves vádlottat a rendőrök kérdezgették arról, volt-e már barátnője. Nem volt. Soha nem járt még senkivel. A rendőröknek bizonygatta, hogy a lányokhoz vonzódik. Azt, hogy nem volt még barátnője, azzal magyarázta, hogy elfoglalt volt, túlságosan lefoglalta a foci, és talán egy kissé bátortalan is volt.

Lucifer és a rossz oldal

"Dögölj meg, buzi köcsög" - a vallomása szerint ezt mondta az áldozatának, miközben lecsapott a bicskával. A legtöbb szúrás a nyakat és a mellkast érte, de a haldokló bal szemébe is belevágta a bicskát, mert zavarta, hogy nézi. "Abszolút nem sajnáltam őt" - mondta a rendőrségi kihallgatásán. A vértől nem lett rosszul, sőt, mintha megkönnyebbült volna, este pedig, amikor még gondolkozott a történteken, egy cetlire felírta, hogy Lucifer, mert úgy érezte, az öléssel a rossz oldalára került, avatta be a rendőröket az akkori érzéseibe. Később újabb potenciális áldozatokkal vette fel a kapcsolatot, akiknek a számát szintén teletextes hirdetésekből tudta meg. Esemesezett egy 28 éves miskolci férfival, de újabb találkozóra már nem tudott elmenni. Elfogták.

Nem világos, mivel próbál majd előjönni a védelem. Az ügyvéd szinte meg sem szólalt az egész tárgyalás alatt, bizonyítási indítványa nem volt. Úgy tűnt, mintha nem nagyon szeretne ebben az ügyben szerepelni, mert nemcsak Sz. Norbert, hanem ő is megtiltotta, hogy kép-és hangfelvételt készítsenek róla. A védekezés irányára utalhat, hogy a bíró által felolvasott iratok szerint egy korábbi kihallgatáson ezt a kérdést tette fel a védencének: Tenni akart azért, hogy jobb legyen a világ?

A következő tárgyalási napot július 1-re tűzték ki, tanúkat és szakértőket fog meghallgatni a bíróság.