Otthagynák a civilek a korrupcióellenes bizottságot

2013.04.30. 10:57

Ha a közpénzek átláthatóságának korlátozásáról szóló törvény marad a jelenlegi formájában, akkor a civil szervezetek kivonulnak a korrupcióellenes bizottságból – mondta Hidvégi Fanny, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és infromációszabadság programvezetője a Klubrádiónak adott kedd reggeli interjúban.

Hidvégi elmondta: a törvényről egyeztetnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel. Amennyiben az egyeztetések nem járnak eredménnyel, otthagyják a korrupcióellenes bizottságot.

Korlátozott átláthatóság

Ahogy hétfői cikkünkben megírtuk, egy Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphatna teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosításáról (Infotv.) szóló új törvényjavaslat, kivételes és sürgős eljárásban kerül kedden a parlament elé, két nappal azután, hogy a módosítást benyújtotta a két képviselő.

A javaslat révén – a korábbi kormánypárti ígéreteket ebben a részében teljesítve – kerülnek be az Infotv.-be az új Polgári Törvénykönyvbe át nem vett üvegzsebszabályok, amelyek nyomán korlátozható az üzleti jogra való hivatkozás, amennyiben közpénzek felhasználásáról van szó. Az átlátszó.hu szerint azonban teljesen súlytalanná teszi az egyébként jó szabályokat az a módosítás, amely csak a KEHI és az ÁSZ számára biztosítana teljeskörű hozzáférést.

A javaslat elkészítői azzal érvelnek, hogy a "közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést", mert "az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot",  hosszú időre és jelentős mértékben akadályozná az adatkezelő működését.

A javaslatot az atlatszo.hu és a TASZ mellett az LMP is bírálta. A párt hétfőn benyújtott törvényjavaslat-csomagjában „a nemzeti vagyon hasznosítására vagy közfeladat ellátására vonatkozó szerződések megkötésére vonatkozó eljárások teljes nyilvánosságának megteremtését” szorgalmazta.