no

Nem a konzulense döntött Orbán Ráhel díjazásáról

2013.05.02. 18:05

„A Magyar Turizmus Zrt. által kiírt szakdolgozat pályázat döntésében és a pályázattal kapcsolatos szöveges értékelések elkészítésében nem vettem részt. A Magyar Turizmus Zrt., mint a szakdogozat pályázat kiírója, a hozzá idén beérkezett 39 dolgozatból 6 esetében kérte a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály munkatársainak közreműködését a szöveges értékelések elkészítésében, ezek között azonban nem szerepelt az említett nyertes pályázat” – reagált az Index Orbán Ráhel szakdolgozatával kapcsolatos kérdéseire Nemes Andrea, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának vezetője.

Mint korábban megírtuk, Orbán Ráhel nyerte el az első díjat a Magyar Turizmus Zrt. „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” című pályázatán. A díjra szakdolgozataikkal a turizmussal foglalkozó, diplomázó hallgatók pályázhattak. 12 felsőoktatási intézményből 39 pályázat érkezett, a zsűri két kategóriában ítélt oda díjakat, illetve különdíjat is kapott két diák.

Orbán Ráhel lett az újszerű témaválasztás kategória nyertese, pályamunkájának címe: „Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése – A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda példáján keresztül.″

A nyertes szakdolgozat témavezetője a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Gazdaságföldrajz és Jövőkutatás Tanszékének egyetemi docense, Nemes Andrea volt, aki egyben a pályázatot a Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen kiíró minisztérium főosztályvezetője is. Ahogy a turizmusonline.hu cikkéből kiderült, a díjakat is ő adta át, a beérkezett szakdolgozatokat pedig „a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból” álló szakmai zsűri bírálta el.

Nemes Andreát korábban a Corvinuson is kerestük, ottani tanszékén megtudtuk: NGM-es megbízása miatt jövő áprilisig kétéves fizetés nélküli szabadságra ment az egyetemről, ezért Orbán Ráhel szakdolgozatának elkészítésében külső konzulensként vett részt.

Orbán Ráhel lemond a pénzről

A szakdolgozata körül kialakult botrány ügyében a miniszterelnök lánya is nyilatkozott. Orbán Ráhel közleményében azt írta: „A szakdolgozatomat legjobb tudásom szerint megírtam és a feladatomat elvégeztem. A pályázatra az egyetem küldte be a dolgozatomat, ezért én ebbe a helyzetbe úgy kerültem, mint Pilátus a credóba. A szakdolgozatomat nyilvánossá tettem, az egyetem könyvtárának weboldaláról letölthető” – írta.

Orbán Ráhel ugyanakkor lemondott a pályázat elnyerésével járó bruttó hatvanezer forintos pénzjutalomról – tudta meg az Origo. „Orbán Ráhel díját a Magyar Turizmus Zrt. közvetlenül a Corvinus Egyetem Fiatal Autonóm Közgazdászok Társasága Szakkollégiumának utalja át a díjazott kérésére” – írta meg a portálnak a Magyar Turizmus Zrt.